Vrábel Kriszta olyan egyszerűen és gyorsan összeállítható, nyárias fogásokat mutat nekünk, amelyek mind előre elkészíthetők, és amikor megérkeznek a vendégek, már csak tálalni kell őket. Az egyes ételek önmagukban is megállják a helyüket, többet közülük hétköznapi esti vacsoraként is kínálhatunk.
Fetás-mentás padlizsánsaláta |
Hozzávalók:
• 2 darab közepes padlizsán
• 20 dkg feta sajt
• 10-15 darab friss mentalevél
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 darab szárított erős paprika
• 3 evőkanál édes fehér balzsamecet
• 1 dl napraforgóolaj
• 1 dl extra szűz olívaolaj
A padlizsánokat vágjuk apró kockákra, kontaktgrillben vagy teflonserpenyőben olaj nélkül pirítsuk meg őket. A fetát is kockázzuk fel azonos méretűre, és óvatosan keverjük el a kihűlt padlizsánkockákkal.
Az olajokat keverjük össze, morzsoljuk bele a paprikát, keverjük hozzá a felaprított fokhagymákat, az ecetet és a felaprított mentát. Öntsük az olajat a padlizsánra, majd hűtőben érleljük egy éjszakán át. Pirítósra szedhetjük, vagy húshoz köretnek is kínálhatjuk.
Tipp: ha nem túl édes, érett az ecet, amit használunk, keverjünk mézet is az öntethez!
Elkészítés: 30 perc
Érlelés: 12 óra
Paprikakrém |
Hozzávalók:
• 3 darab piros kaliforniai paprika
• 1 fej vöröshagyma
• fél dl száraz fehérbor
• pár csepp balzsamecet
• olívaolaj
• só, bors
• 1 teáskanál mustár
A paprikák csumáját szedjük ki, majd 200 °C-os sütőben süssük meg a paprikákat kb. 35-40 perc alatt. Ha teljesen kihűltek, szedjük le a héjukat. A felkockázott hagymát olívaolajon kis lángon kezdjük el pirítani, mikor már üveges, öntsük rá a bort. Forraljuk 5 percig, majd adjuk hozzá a megpucolt paprikahúst is.
Újabb 5 percig főzzük, majd turmixoljuk le krémnek. Ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal, olívaolajjal, balzsamecettel, mustárral. Kiváló kenyérre feltétnek, de adhatjuk húsok mellé mártogatósként is.
Tipp: szezonban készíthetjük magyar kápiapaprikából is.
Elkészítés: 25 perc
Sütés: 35 perc
Cukkinis-paradicsomos torta |
Hozzávalók 6 kis tortához:
A tésztához:
• 15 dkg liszt
• 1 tojás
• 7 dkg vaj
• csipet só
A töltelékhez:
• 2 tojás
• 20 dkg ementáli
• 1 dl tejszín
• só, bors
• 1 darab cukkini
• 8-10 szem koktélparadicsom
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, csomagoljuk folpakba, és tegyük 1 órára a hűtőbe.
A töltelékhez verjük fel a két tojást, reszeljük bele a sajtot, adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. A cukkinit és a koktélparadicsomot karikázzuk fel.
A tésztát osszuk 6 részre, nyújtsuk ki a kis tortaformákba (készíthetjük egy normál méretű gyümölcstortaformában is), szedjük rá a tojásos-sajtos masszát, helyezzük rá felváltva a cukkini- és paradicsomszeleteket. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig süssük. Hidegen tálaljuk.
Elkészítés: 40 perc
Pihentetés: 60 perc
Sütés: 20 perc
Epres-narancsos habtekercs |
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tojáshabhoz:
• 4 tojásfehérje
• 20 dkg porcukor
• 1 evőkanál keményítő
A narancskrémhez:
• 4 tojássárgája
• 2 narancs kifacsart leve
• 1 narancs héja
• 10 dkg porcukor
• 1 evőkanál keményítő
• 25 dkg eper
• 15 darab mentalevél
A tojássárgákat verjük fehéredésig a 10 dkg porcukorral, adjuk hozzá a keményítőt, a narancs héját, majd a kifacsart levét is. Takaréklángon, folyamatosan kevergetve sűrítsük be a krémet, majd hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. A fehérjéket kezdjük el felverni habnak. Mikor már habos, de még nem kemény, kanalanként adagoljunk hozzá a 20 dkg porcukrot, minden kanál után 1-2 percig verjük a habot, a végeredmény nagyon fényes, szinte vágható massza lesz. Az utolsó adag cukorral adjuk hozzá a keményítőt is.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, olajozzuk meg a papírt (egyszerűbb, ha szilikonlapot használunk, ezt nem kell olajozni). Kanállal terítsük szét a masszát 25×35 cm-es téglalapot formázva, majd tegyük be sülni a sütőbe. 10 perc után mérsékeljük a sütő hőfokát 120 °C-ra, és süssük további 10 percig a hablapot. Vegyük ki a sütőből, 2-3 percig hagyjuk hűlni, majd borítsunk rá sütőpapírt, és fordítsuk ki a tepsiből. Hagyjuk hűlni még 5 percet. Ekkor levehetjük a tetejéről az eredeti sütőpapírt vagy szilikonlapot, és tölthetjük is: kenjük meg a narancskrémmel, szórjuk rá a felkockázott epret és az összetépkedett mentaleveleket, majd óvatosan tekerjük fel. Ha teljesen kihűlt, tegyük a hűtőbe minimum 1 órára szeletelés előtt.
Elkészítés: 90 perc
Vörösboros narancskoktél |
Hozzávalók:
• 3 dl száraz vörösbor
• 5 narancs kifacsart leve
• 3 dl limonádé citromból, cukorból és vízből
Alaposan sikáljuk meg a narancsokat. Facsarjuk ki a levüket, keverjük el a borral és a limonádéval. A narancshéjat daraboljuk fel, adjuk ezt is az italhoz. Hűtve, sok jégkockával kínáljuk.
Tipp: frissen facsart narancslevet használjunk, ne dobozos narancslevet, mert attól zavaros lesz a koktél.
Elkészítés: 15 perc
Cikkünk a Nők Lapja Konyha májusi számából közölt részletet. A tartalomból: • Süssünk cseresznyés édességet! |