Gasztro

Bababarát konyha

A konyha a kisbabák számára totyogós időszakuktól kezdve a lakás egyik legizgalmasabb helyisége. Az edények, evőeszközök, koccanásra csilingelő poharak, tarka szalvéták és berregő konyhai berendezések egy új világot tárnak a picik elé, amit fel kell fedezniük. Ahogy pedig nőnek, egyre inkább megismerik a konyha szerepét és helyét a család életében, és ők is részt vesznek a feladatok elvégzésében.

Hogyan vonhatjuk be őket úgy a főzésbe, hogy biztonságos legyen számukra, de közben élmény is legyen az együtt töltött idő?

  1. Bababarát konyhaAlakítsunk ki „bababarát” konyhát: a biztonság kedvéért legyenek egyértelműen tiltott részek (tűzhely, szemetes), és legyenek olyan, a kisgyerek számára is elérhető és könnyen nyitható szekrények, ahol azok a konyhai eszközök vannak, amelyekben nem tehet kárt, és a használatuk sem veszélyes.
  2. Ügyeljünk főzési szokásainkra: forró ételeket, italokat soha ne tegyünk az asztal szélére, és a tűzhelyen is a belső főzőlapokat használjuk, ha gyermekünk ott van velünk. Soha ne hagyjuk gyermekünket egyedül a konyhában, még akkor sem, ha azt gondoljuk, minden számára veszélyes dolgot elpakoltunk. Kisgyermekes anyukák tudják, hogy a gyerekek leleményessége határtalan!
  3. Az első közös főzésnél ügyeljünk arra, hogy könnyen, gyorsan és látványosan elkészíthető ételeket válasszunk, hogy az első főzés igazi sikerélmény legyen a gyermek számára. Az étkezőasztal terítését és a tálalást is rábízhatjuk, de mindig ügyeljünk arra, hogy gyermekünk csak a számára teljesen biztonságos munkafolyamatot végezze.
  4. Válasszunk színes edényeket, tálakat, szalvétákat, hogy látványában is izgalmas legyen a sütés-főzés!
  5. A dicséret a legmotiválóbb erő a gyermeknevelésben. Ne takarékoskodjunk vele, dicsérjük meg gyermekünket a főzés alatt és után is, sőt, amikor az étel az asztalra kerül, többször hangsúlyozzuk, hogy ezt együtt készítettük.

Nemcsak a kisgyermek, de az anyuka számára is maradandó élmény a közös főzés.

A könnyen elkészíthető Sága finomságok segítenek, hogy villámgyorsan különlegesen finom ételek kerülhessenek az asztalra, és élmény legyen az együtt töltött idő.

Bababarát konyha

 

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top