Gasztro

Le a sült krumplival! Újítsunk a megszokott köreteken!

Kipróbáltunk néhány trükköt a megszokott köretek felturbózására, illetve néhány olyan alapanyagot is ajánlunk, amelyeket érdemes beépíteni az étrendünkbe, mert nemcsak egészségesek, de finomak is.
 Zelleres krumplipüré


Hozzávalók 4 személyre:

• 70 dkg burgonya
• 30 dkg zellergumó
• 3,5 dl tej
• 4 dkg vaj
• só

A burgonyákat és a zellert megmossuk, kisebb kockára vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, majd krumplinyomóval összetörjük. Még forrón rámorzsoljuk a vajat, majd a tejjel felöntve habosra keverjük, végül ízlés szerint sózzuk.

Elkészítés: 30 perc

 Cheddar sajtos, szalonnás krumplipüré


Hozzávalók 4 személyre:

• 1 kg burgonya
• 15 dkg cheddar sajt
• 4 szelet baconszalonna
• 3,5 dl tej
• 4 dkg vaj
• só

A burgonyából, tejből és vajból hagyományos módon krumplipürét készítünk. A cheddar sajtot lereszeljük, és még forrón a krumplipüréhez keverjük. A baconszeleteket megsütjük, kisebb darabokra tördeljük, és a püré tetejére szórjuk.

Elkészítés: 30 perc

Tipp: mivel a bacon sós, a pürét kicsit kevesebb sóval készítsük!

Szalonnás és zelleres krumplipüré
Szalonnás és zelleres krumplipüré

 

 

 Tojásos-újhagymás sült rizs


Hozzávalók 4 személyre:

• 40 dkg hosszú szemű rizs
• 3 szál újhagyma
• 3 tojás
• 2 evőkanál olaj
• só

Újítsunk a megszokott köreteken!

 

A tojásokat felverjük, megsózzuk, és egy serpenyőben tojáslepényt sütünk belőle. Ügyeljünk rá, hogy a tojás ne száradjon ki, inkább maradjon lágyabb állagú. A lepényt egy fakanállal apró darabokra szedjük. Közben az újhagymát egy nagyobb serpenyőben 1 evőkanál olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a főtt rizst és a tojást. Jól összeforgatjuk, és még néhány percig pirítjuk, míg a rizsszemek szépen elválnak egymástól. Ízlés szerint sózzuk.

Elkészítés: 15 perc

 Tejszínes zöldborsó


Hozzávalók 4 személyre:

• 40 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
• 1,5 dl tejszín
• 15 dkg vaj
• 1 evőkanál liszt
• 2 teáskanál friss petrezselyem
• só, frissen őrölt bors

Újítsunk a megszokott köreteken!

 

Egy serpenyőben vajat olvasztunk, és rádobjuk a zöldborsót. Kevergetve pároljuk néhány percig, majd felöntjük 1 dl vízzel, és kb. 10 percig pároljuk. Csomómentesre keverjük a tejszínt és a lisztet, és a tűzről levett zöldborsóhoz adjuk. Petrezselyemmel, sóval és borssal ízesítjük. Pár percre még visszatesszük a tűzhelyre, amíg besűrűsödik. Natúr és rántott húsok mellé is finom.

Elkészítés: 20 perc

 Mediterrán kuszkusz


Hozzávalók 4 személyre:

• 30 dkg kuszkusz
• 10 dkg mazsola
• 10 dkg fenyőmag
• 10 dkg vaj
• fél csokor petrezselyem

A kuszkuszt egy széles tányérba tesszük, és felöntjük hideg vízzel. Negyedóra után leszűrjük, és félretesszük, míg a szemek tovább duzzadnak. Villával többször átkeverjük, hogy a szemek ne tapadjanak egymáshoz. Ezt követően egy sűrű szövetű szűrőben pároljuk a kuszkuszt forrásban lévő víz felett kb. 20 percig. Néhányszor ezalatt is átkevergetjük egy villával. Az elkészült kuszkuszhoz hozzáadjuk a vajat, a mazsolát, a fenyőmagot és az apróra vágott petrezselymet. Szaftos húsételek, keleties fűszerezésű raguk mellé illik a legjobban.

Elkészítés: 40 perc

 Gombás knédli


Újítsunk a megszokott köreteken!Hozzávalók 4 személyre:

• 30 dkg száraz fehér kenyér a héja nélkül
• 40 dkg sampinyongomba
• 10 dkg liszt
• 1 dl tejszín
• 1 dl tej
• 10 dkg olvasztott vaj
• 3 közepes méretű tojás felverve
• 1/2 teáskanál só
• ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
• ¼ teáskanál bors
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma

A kenyeret aprítógépben összevágjuk, vagy kézzel kisebb kockákra vágjuk. Összekeverjük a tejszínt, a tejet, az olvasztott vaj felét és a felvert tojásokat. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd a kenyérhez keverjük. Alaposan összeforgatjuk, és fél órára félretesszük. Közben felvágjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a gombát. A maradék vajon megpároljuk a hagymákat, és kb. 10 perc alatt megdinszteljük a gombát. Mikor már kihűlt, összekeverjük a kenyérrel, és hozzáadjuk a lisztet. Vizes kézzel közepes méretű gombócokat formálunk belőle. Forrásban lévő, sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket.

Elkészítés: 60 perc

 Tejszínes-paradicsomos gersli


Hozzávalók 4 személyre:

• 20 dkg árpagyöngy (gersli)
• 1 kis fej hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl tejszín
• 10 dkg dobozos paradicsom
• negyed csokor friss petrezselyem
• 1 evőkanál olaj
• só

Az árpagyöngyöt átöblítjük. A hagymát apróra vágjuk, az olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az árpagyöngyöt. Vízzel felöntjük, sózzuk, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Mikor megpuhult, hozzákeverjük a paradicsomot, az összezúzott fokhagymát és a tejszínt. Néhány percig tovább főzzük, míg besűrűsödik. A legvégén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Párolt zöldségek és natúr húsok nagyszerű kísérője lehet.

Elkészítés: 35 perc

 

 Bazsalikomos hajdinalepény


Hozzávalók 4 személyre:

• 30 dkg egész hajdina
• 30 dkg liszt
• 2 dl tej
• 2 tojás
• 1 dl olaj
• só, bors
• néhány levél friss bazsalikom

A hajdinát megmossuk, és bő félórára meleg vízbe áztatjuk. Ezután sós vízben megfőzzük, és lehűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott bazsalikommal ízesítjük. Az elkészült tésztának sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. A masszából kanállal kis lepényeket formázunk, és megsütjük mindkét oldalukat. Kiváló köret húsok mellé, ízlés szerint túrót, esetleg tejfölt is kínálhatunk mellé.

Elkészítés: 35 perc

Cikkünk a Nők Lapja Konyha márciusi számából közölt részletet.

Itt tudsz előfizetni a magazinra »

 

Recept.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top