- Több honlapon, főzőműsorban, receptkönyvben találhatunk olyan recepteket, amelyek kifejezetten a könnyen és gyorsan elkészíthető változatos ételekhez adnak tippeket.
- Tapadásmentes bevonattal rendelkező edények, tepsik használatakor az étel nem tud odaégni és ragadni a felülethez, így könnyebb és gyorsabb elkészíteni, és aztán elmosni, mint a hagyományos edényeket.
- Indukciós főzőlap segítségével, akár háromszor gyorsabban elkészülnek az ételek.
- Kukta segítségével szintén időt spórolhatunk meg, köszönhetően a magas nyomásnak és hőmérsékletnek, emellett az ételek megőrzik vitamin- ás tápanyag tartalmukat is. Szinte mindent meg lehet benne főzni, párolni vagy sütni, és még energiatakarékos is.
- Tartsuk élesen a konyhai szerszámokat! Sok időt takaríthatunk meg egy jó késélezővel, amelytől a kések élesebbek lesznek, ezáltal kevesebb időbe telik a húst felszeletelni, a zöldséget pedig felaprítani. Egy éles hámozóval fele annyi idő alatt pucolhatjuk meg a hozzávalókat.
- Sokat segít, ha a főzéshez, sütéshez mindent előre kikészítünk, – esetleg kimérve – és nem a folyamat közben kell kapkodva megkeresnünk egy vagy több hozzávalót.
- Ezzel párhuzamosan fontos, hogy a nem oda illő eszközöket, holmikat elpakoljuk a konyhaasztalról, így nem kell kerülgetni, tologatni őket.
- A frissen tartó ételdobozokban az étel több napig is megőrzi frissességét, így nem kell minden nap új ételt főznünk.
- Jó dolog, ha a szitálandó alapanyagokat, – liszt, búzadara, stb – előre megszitáljuk, és egy edényben tároljuk.
- Légkeveréses sütőben egyszerre főzhetünk több ételt, függetlenül attól, hogy más-más hőfokon kell azokat elkészíteni.
- Nagy segítségünkre lehet egy időzítő, amelyet beállítunk, és ha csörög, megnézzük az ételt. Így nem kell folyamatosan ránézni az óránkra, nyugodtan végezhetünk mást, vagy akár pihenhetünk is.