„Dobostortás”-mazsolás kuglóf |
A kuglóf elnevezése kicsit csalóka, hiszen tulajdonképpen arról van szó, hogy sülés közben a töltelékében lévő cukor karamellizálódik, és a külsejét is bevonja egy, a dobostortáéhoz hasonló, ropogós réteggel. Frissen a legfinomabb!
Hozzávalók 1 nagy kuglófhoz:
• 60 dkg liszt
• 2,5 dkg élesztő
• 6 dkg cukor
• 6 dkg vaj
• 1 tojássárgája
• 3 dl langyos tej
• 1 csipet só
• 2 evőkanál kakaópor a tészta egyik feléhez
A töltelékhez:
• 5 dkg megmosott és beáztatott mazsola
• 18 dkg porcukor
• 16 dkg vaj
A tejből, az élesztőből, a cukorból és egy pici lisztből kovászt készítünk. A többi hozzávalót egy tálban elmorzsoljuk, és a kovásszal kész tésztává gyúrjuk. A tésztát kettéválasztjuk, és a felébe belegyúrjuk a kakaóport. Langyos helyen kb. 20-25 perc alatt megkelesztjük, majd mindkét részt újragyúrjuk, ezután pedig újra a duplájára kelesztjük (kb. 25-30 perc alatt).
A világos részt 35×20 cm-es téglalapra nyújtjuk, jó vastagon megszórjuk a porcukorral, ráhintjük a mazsolát, majd a vajat kockákra vágva szétszórjuk rajta. Ugyanekkorára nyújtjuk a kakaós részt, és a töltelékre helyezzük. Ezt így együtt feltekercseljük, mint egy bejglit, és a formába helyezzük. (Ha szükséges, előtte lisztezzük a formát.) Langyos helyen megkelesztjük (kb. 25-30 perc alatt), és 170 °C-os sütőben kb. 1,5 óráig sütjük. Sütés előtt szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon, és tűpróbával ellenőrizzük az átsülést. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.
Tipp: mindenképpen tegyünk alá tepsit, ne csak a rácson süssük, mert a vaj valószínűleg kifolyik belőle.
Elkészítési idő: 60 perc
Kelesztés: 60 perc
Sütés: 90 perc
Túrós kuglóf |
Hozzávalók 1 nagy vagy 18 minikuglófhoz:
• 25 dkg margarin
• 25 dkg túró
• 25 dkg liszt
• 15 dkg cukor
• 2 tojás
• 1 csomag sütőpor
• 1 citrom reszelt héja
• csipet só
• 5 dkg mazsola
Az öntethez:
• 20 dkg erdeigyümölcs-lekvár
• 20 dkg erdeigyümölcs-mix (helyettesíthetjük meggyel is)
A túrót szitán átpasszírozzuk, a lisztet összekeverjük a sütőporral. A puha vajat felhabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a két egész tojást és a csipet sót. Tovább keverjük a robotgéppel, közben pedig kanalanként adjuk hozzá a túrót és a lisztet. A vízbe áztatott mazsolát lecsepegtetjük, és a masszához keverjük. 200 °C-on kb. 25-35 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.
Az öntethez a lekvárt felforrósítjuk, és a mirelit gyümölcsöt beledobva egyet forralunk rajta.
Tipp: tehetünk bele rumos meggyet, esetleg aszalt gyümölcsöket, remekül feldobja.
Elkészítési idő: 25 perc
Sütés: 35 perc
Szilvalekváros kuglóf |
Hozzávalók 1 kuglófhoz:
• 40 dkg liszt
• csipet só
• 5 dkg olvasztott margarin
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 dl tej
• 3 evőkanál cukor
• 2 dkg élesztő
• 1 egész tojás
• kb. 30 dkg szilvalekvár (ízlés szerint lehet több)
Az élesztőből, a tejből és a cukorból kovászt készítünk, és 5-10 percig hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, majd tésztává gyúrjuk, és ezután dolgozzuk bele az olvasztott margarint.
Langyos helyen megkelesztjük (kb. 20-25 perc), majd lisztezett deszkára borítva 30×20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral, és feltekercseljük. Körbefogjuk vele a kuglófforma közepét, megszurkáljuk, langyos helyen jól megkelesztjük, és 170 fokos sütőben kb. 1 óráig sütjük. Ha a színe túl sötét lenne, de még nem sült át a tésztánk, akkor 155 °C-on süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.
Tipp: szilvalekvár helyett bármilyen sütésálló lekvárt használhatunk.
Elkészítési idő: 50 perc
Kelesztés: 25 perc
Sütés: 60 perc
Barackos-vaníliás kuglóf |
Hozzávalók 1 nagy kuglófhoz:
• 50 dkg liszt
• csipet só
• 2 dkg puha vaj
• 1 citrom reszelt héja
• 4 evőkanál cukor
• 2 tojássárgája
• 2,5 dl tej
• 3 dkg élesztő
A töltelékhez:
• 30-40 dkg barackkonzerv cikkekre vágva
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• 4 dl tej
• 2-3 evőkanál cukor
A lisztből, tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítünk, majd langyos helyen hagyjuk felfutni. A tészta többi hozzávalóját egy tálban összemorzsoljuk, és a kovásszal tésztává gyúrjuk, majd jól kidolgozzuk. Langyos helyen kb. 20-25 perc alatt megkelesztjük.
A töltelékhez 3 dl tejet felforralunk a cukorral, a pudingport 1 dl tejjel simává keverjük, megfőzzük a pudingot, majd hagyjuk kihűlni. (A gyorsabb hűlés érdekében kiboríthatjuk egy lapostányérra.) A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a pudingot, belenyomkodjuk a barackokat, feltekercseljük, és körbefonjuk vele a kuglófsütő közepét. 170 °C-os sütőben 50 percig sütjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Kelesztés: 25 perc
Sütés: 50 perc
Csokoládés-meggyes kuglóf |
Hozzávalók 1 közepes méretű kuglófhoz:
A tésztához:
• 15 dkg puha vaj
• 1 egész tojás
• 15 dkg cukor
• 1 narancs reszelt héja
• 1 csomag sütőpor
• 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
• 15 dkg finomliszt
• 1 csipet só
• 1 dl tej
• 10 dkg tejföl
A töltelékhez:
• 15 dkg lecsöpögtetett meggy (mirelit vagy kompót)
• 10 dkg csokoládé (lehetőleg süthető fajta)
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, a kuglófformát előkészítjük, vajazzuk-lisztezzük, ha szükséges. A tészta felét beletöltjük a formába, belenyomkodjuk a meggyet és az apró darabokra vágott csokoládét, majd a tészta másik felével lefedjük. 160-170 °C-os sütőben kb. 45 percig sütjük.
Elkészítési idő: 35 perc
Sütés: 45 perc
Cikkünk a Nők Lapja Konyha márciusi számából közölt részletet. Itt tudsz előfizetni a magazinra » |