Újhagymával és rozmaringgal göngyölt karaj |
Hozzávalók:
• 1 kg csontozott karaj
• 1 csokor (5-6 szál) újhagyma
• 1 citrom héja
• 3-4 ág rozmaring
• só, bors
• olaj
• kötözőzsinór
Kattints a képre a nagyobb méretért! |
A kicsontozott húst oldalt vágjuk be a felénél, hajtsuk ketté (kb. négyzet alakú lesz), majd az így kapott húst vágjuk be ismét a felénél (így vékonyabb lesz), és hajtsuk ki, hogy egy téglalapot kapjunk. Sózzuk, frissen őrölt borssal szórjuk meg mindkét oldalát. Helyezzük rá a negyedbe vágott újhagymákat, szórjuk rá a citrom lereszelt héját és a rozmaring letépkedett leveleit. Tekerjük fel a húst, szorosan kötözzük meg. Hevítsünk fel egy serpenyőt, öntsünk bele kevés olajat, süssük körbe a húst, majd 220 ºC-os sütőben süssük kb. 1 órán keresztül. A vendégség előtti nap előtt elkészíthető, tartsuk hűtőben, hogy szép vékonyan tudjuk majd szeletelni.
Elkészítés: 30 perc
Sütés: 60 perc
Újkrumplis-spenótos torta |
Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához:
• 25 dkg újburgonya
• 20 dkg spenót
• 2 gerezd fokhagyma
• 10 dkg feta sajt
• 4 tojás
• só és bors
• olívaolaj
Kattints a képre a nagyobb méretért! |
Dörzsöljük le az újkrumpli héját, és vágjuk nagy kockákra. Olajon pároljuk majdnem készre a krumplit: inkább csak rázogassuk az edényt, ne keverjük a krumplit, hogy ne törjön szét. A lecsöpögtetett spenótot és a felaprított fokhagymát dobjuk rá a krumplira, fonnyasszuk meg egy kicsit. A tojásokat verjük fel, sózzuk és borsozzuk. Szedjük a krumplit 20-22 cm-es kerek sütőformába, és 200 °C-on kb. 25 perc alatt süssük szép pirosra. Hidegen szeleteljük, zöldsalátával akár önálló fogás is lehet.
Elkészítés: 45 perc
Hideg, spárgás tésztasaláta |
Hozzávalók 8-10 személyre:
• 50 dkg zsenge zöldspárga
• 5 darab szardellafilé
• 4 gerezd fokhagyma
• fél citrom leve
• olívaolaj
• 1 csokor petrezselyem
• frissen őrölt bors
• 50 dkg fusilli tészta
Kattints a képre a nagyobb méretért! |
Pucoljuk meg a spárgát, vágjuk 3-4 cm-es darabokra, és olívaolajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a fél citrom levét, az összevágott szardellákat, és borsozzuk. Pár perc múlva szórjuk bele a felaprított fokhagymát, majd ha levettük a tűzről, a felaprított petrezselymet is.
Főzzük ki lobogó, sós vízben a tésztát, szűrjük le, majd keverjük el a spárgával.
Tipp: a szardellát só helyett, ízfokozónak használjuk az ételben, nem lesz tőle halíze a salátának.
Elkészítés: 30 perc
Cikkünk a Nők Lapja Konyha májusi számából közölt részletet.
A tartalomból: • Süssünk cseresznyés édességet! |