nlc.hu
Gasztro
A rettegett szuflé: praktikák és 3 ínycsiklandozó recept

A rettegett szuflé: praktikák és 3 ínycsiklandozó recept

Franciául soufflé, mifelénk csak felfújt, és igen, kell egy kis bátorság, hogy ezzel merjünk előrukkolni a vacsoravendégeknek. Kísérletezni viszont lehet, mert habár kissé tényleg macerás, cserébe egy sokféleképpen variálható csemegét kapunk.

A francia eredetű szuflé (soufflé) – vagyis felfújt – tipikus vendégváró finomság, amelyet néhány hozzávalóból elkészíthetünk. Az alapja mindig egy tojássárgájával kikevert massza, amelyet kemény habbá vert fehérjével lazítunk, ízesítése pedig az egyéb alapanyagoktól (csokoládé, gyümölcs, zöldségek, sajt stb.) függ. Édes és sós változatban egyaránt elkészíthetjük, íme néhány ihletadó recept!

 Túrós-ribizlis felfújt

Hozzávalók 6-8 adaghoz:
 

• 30 dkg túró
• 1 csomag vaníliás cukor
• 18 dkg cukor
• 3 tojás
• 1 citrom reszelt héja
• 12 dkg liszt
• 15 dkg ribizli
• vaj és kristálycukor a forma kikenéséhez

Hogyan készítsünk szufflét? 3 ínycsiklandozó recept

A túrót 8 dkg cukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a tojássárgájával simára keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a túrós masszát. Rászitáljuk a lisztet, és azt is óvatosan beleforgatjuk.

A formákat vajjal kikenjük, kristálycukorral kiszórjuk, majd kétharmadig megtöltjük őket a masszával, és belenyomkodjuk a leszemezett ribizlit. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, és 20-25 perc alatt megsütjük a felfújtakat.

Elkészítési idő: 30 perc

Sütés: 25 perc

 Diós-meggyes felfújt

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

• 6 dkg vaj
• 6 dkg liszt
• 12 dkg darált dió
• csipet fahéj
• 4 dl tej
• 2 tojás
• 15 dkg meggy
• 4 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• vaj és kristálycukor a forma kikenéséhez

Hogyan készítsünk szufflét? 3 ínycsiklandozó recept

A vajat serpenyőben felhevítjük, megpirítjuk rajta a lisztet, majd hozzáadjuk a diót és a fahéjat. A tűzről levéve fokozatosan belekeverjük a tejet, amelytől pudingszerűen besűrűsödik. (Vigyázzunk, hogy ne keletkezzenek benne csomók, ha mégis megtörténne, habverővel keverjük simára.) Ezután belekeverjük a tojássárgáját. A tojásfehérjét a cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a diós masszába forgatjuk. A formákat kikenjük vajjal, kiszórjuk kristálycukorral, és kétharmadig megtöltjük őket a masszával. Belenyomkodjuk a kimagozott meggyet, és 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 20-25 percig sütjük, ha sütés közben nagyon barnulna, lejjebb vehetjük a sütőt 180 °C-ra. Önmagában és vaníliafagylalttal kínálva is nagyon finom.

Tipp: dió helyett mandulával vagy mogyoróval is készíthetjük.

Elkészítési idő: 35 perc

Sütés: 25 perc

 Spenótos-kecskesajtos felfújt

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

• 15 dkg kecskesajt
• 45 dkg spenótpüré (1 csomag mirelit vagy azonos súlyú friss)
• 6 dkg vaj
• 8 dkg liszt
• 2 tojás
• 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
• só, őrölt bors
• néhány csepp citromlé
• vaj és liszt a forma kikenéséhez

Hogyan készítsünk szufflét? 3 ínycsiklandozó recept

A vajat serpenyőben felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a fokhagymát. A felengedett spenótot  sűrű szitán lecsepegtetjük, és megpároljuk a fokhagymás vajon. (Ha friss spenótot használunk, ekkor turmixoljuk le, majd tegyük vissza a serpenyőbe.) Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a lisztet, és besűrítjük vele, majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját.

Francia konyha egyszerűen: 3 tavaszi variáció quiche-re »
A rettegett szuflé: praktikák és 3 ínycsiklandozó recept

A tojásfehérjét csipet sóval és néhány csepp citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan a spenótos masszába forgatjuk. A formákat vajjal kikenjük, liszttel kiszórjuk, majd háromnegyedig töltjük őket a masszával, és belenyomkodjuk a felkockázott kecskesajtot. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15-25 percig sütjük. Akkor jó, ha megemelkedik a formában, és átsül a közepe is, mert ha nyers marad, könnyen összeesik tálalás előtt, és lisztes ízű marad. 

Elkészítési idő: 30 perc

Sütés: 25 perc

A szakértő válaszol – Papp Emese tanácsai

Tény, hogy a szuflékészítés igényel némi tapasztalatot, de egyáltalán nem ördöngösség! Néhány jó tanács azoknak, akik úgy döntenek, hogy belevágnak a kísérletezésbe.

Sütőforma – A sütőforma lehet hőálló üveg-, porcelán- vagy fémtálka is; ügyeljünk rá, hogy olyan külsejű legyen, amiben fel is tudjuk tálalni a vendégeknek. (Érdemes beszerezni egyadagos szufléformákat, a nagyobb lakberendezési áruházakban mindenütt kapható.) Ne legyen túl lapos, mert kifordulhat belőle a felfújt, amikor emelkedik. Csak kb. háromnegyedig töltsük meg a formát, hogy a tésztának legyen helye emelkedni.

Kikenés – A forma kikenésére használhatunk vajat, margarint, zsírt vagy olajat, a kiszóráshoz pedig minden esetben lisztet. Az édes szuflék formáját kristálycukorral is kiszórhatjuk, így még az élvezeti értékét is növeli, mivel kissé karamellizálódik.

Alapmassza – Az alapmassza ne legyen csomós, mert a habot hozzáadva már nem tudjuk simára keverni. A lazításhoz használt tojáshab legyen mindig jó kemény, és ne törjük össze túlságosan, amikor elegyítjük a masszával, mert akkor nem fog szépen felemelkedni a felfújt.

Sütési praktikák – Ha nem üvegajtós a sütőnk, az első 10-12 percben semmiképpen ne nyissunk rá a felfújtra, mert könnyen összeeshet, utána is csak óvatosan nézegessük. A sütési idő minden esetben elég egyedi, érdemes néhányszor tesztelni, mielőtt „élesben” kísérletezünk vele. Hőlégkeveréses programon sül meg a leggyorsabban a felfújtunk, de vigyázzunk a hőfok megválasztására, mert a szuflé teteje itt gyorsabban színesedik, nehogy megtévesztő legyen! Ha ez történne, vegyük le a hőlégkeverés funkciót, és állítsuk alacsonyabbra a hőfokot.

Szervírozás – A szuflét a sütőből kivéve azonnal tálalni kell, hiszen pár perc múlva akkor is összeesik, ha mindent jól csináltunk, mert elszáll belőle a levegő. Aki még fokozni akarja az élményt, készítsen szószt vagy mártást a felfújt mellé, esetleg az édes verziókhoz adjon házi gyümölcslekvárt.

 

Hogyan készítsünk szufflét? 3 ínycsiklandozó receptCikkünk a Nők Lapja Konyha májusi számából közölt részletet.

A tartalomból:

• Süssünk cseresznyés édességet!
• Mesteri töltött húsok
• Végre itt az újkrumpli
• Gyors falatok kerti partira
• Spórolós rakottasok
• A hónap sztárja az eper
• Kovács Lázár grillezett finomságai
• Tészták húsimádóknak és vegáknak

Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Recept.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top