Az izomláz pontos magyarázatával még adósak a tudósok: egyesek szerint a tejsavnak az izmokban való felszaporodása okozza, mások viszont a sport jelentette terheléstől a szervezetben kialakuló gyulladásos reakciókat, és az izomrostok apró szakadásait okolják érte. Az antioxidáns hatású gyümölcsök és gyümölcslevek ezeket a gyulladásokat enyhítik vagy szüntetik meg. Az úgynevezett antocianidok és flavonoidok sok gyümölcsben megtalálhatók, de a vizsgálatok során a meggylé bizonyult a leghatásosabb gyulladáscsökkentőnek.
Német kutatók 54 futót figyeltek meg egy 26,3 kilométeres futóverseny előtt, után és közben. A résztvevők egy része a verseny előtt hét napig, illetve a verseny közben 3 és fél deci meggylé-almalé keveréket, más részük placebót kapott. A verseny előtt és után beszámoltak esetleges izomfájdalmaikról. A verseny után mindkét csoportnak erősebb volt a fájdalomérzete, mint előtte, de a meggy- és almalé keverékét ivó csoportnál a fájdalomszint sokkal kisebb mértékben emelkedett, mint a placebót kortyolgató futóknál.