Rozmaring: csökkenti az ételek főzésekor keletkező rákkeltő anyagok mennyiségét. Az amerikai Kansas állam egyetemén dolgozó kutatók vizsgálatában a grillezés előtt rozmaringgal ízesített marhahúsban 30-100 százalékkal kevesebb volt a sütéskor keletkező, rákkeltő hatású, úgynevezett heterociklusos aminokból. Dán kutatók a tészták esetében jutottak hasonló következtetésre: a tésztához adott rozmaring itt az akrilamid mennyiségét csökkentette – ez a potenciálisan rákkeltő hatású vegyület akkor keletkezik, ha a szénhidrátban gazdag ételeket 250 Celsius-fok fölé hevítik. A kutatók szerint valószínűleg a rozmaringban levő antioxidánsok képesek eltüntetni a rákkeltő anyagokat.
Fahéj: egy kísérletben azoknak, akik fél teáskanálnyi fahéjjal ízesítették a tányérjukon levő édességet, lassabban emelkedett étkezés után a vércukorszintjük, mint azoknak, akik egyáltalán nem ettek fahéjat. A következtetések szerint a fűszer növeli a szervezet inzulin-érzékenységét, így stabilan tartja a vércukorszintet.
Fekete bors: a benne levő piperin nevű vegyület egyes vizsgálatok szerint segíthet megszakítani a rákmegelőző állapotban levő sejtek önmegújító folyamatát. A Michigani Egyetem kutató szerint ez az eredmény arra utal, hogy a fekete bors hozzájárulhat a daganatos betegség kivédéséhez.