Vrábel Kriszta ezúttal sós verzióra ad ötleteket, ezeknek a megvalósítása átlagosan 20 percet vesz igénybe, utána már csak a családtagok és a barátok dicséretét kell bezsebelnünk!
Spenótos-fetás-szezámmagos háromszög |
Finom vendégváró falat. Ha nagyobb háromszögeket készítünk, akár uzsonnaként is vihetjük magunkkal a munkahelyünkre.
Hozzávalók 40 darabhoz:
• 50 dkg leveles tészta
• 25 dkg mirelit spenót
• 20 dkg feta sajt
• 2 gerezd fokhagyma
• só, bors, reszelt szerecsendió
• szezámmag
• olívaolaj
• 1 tojás
A felengedett spenótot olívaolajon, a felaprított fokhagymával pároljuk készre. Vágjuk fel egészen kis kockákra a sajtot (nem baj, ha szétmorzsolódik), és keverjük a spenóthoz. Borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük, és ha kell, sózzuk (a sajt önmagában is elég sós). Nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra, vágjunk belőle kb. 7×7 cm-es négyzeteket. Tegyünk minden négyzet közepére egy kevés spenótos-fetás tölteléket, a szélét kenjük meg a felvert tojással, majd hajtsuk háromszög alakúra. A tetejét ismét kenjük meg a tojással, és szórjunk rá szezámmagot. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.
Elkészítés: 20 perc
Sütés: 25 perc
Csirkés-cukkinis-aszalt paradicsomos lepény |
Lepényként elkészítve egyszerű, de nagyon látványos fogást varázsolhatunk a leveles tésztából. Én most egy gyors, húsos feltétet készítettem rá.
Hozzávalók 1 nagy lepényhez:
• 25 dkg leveles tészta
• 1 csirkemellfilé
• 1 közepes cukkini
• 6 szem aszalt paradicsom
• 3 gerezd fokhagyma
• só, bors, friss oregánó
• olívaolaj
A csirkemellet kockázzuk fel, olívaolajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a káposztareszelőn lereszelt cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, összevágott friss oregánóval ízesítsük. Pároljuk a keveréket 1-2 percig, majd terítsük el a kinyújtott leveles tésztán, és szórjuk rá a felaprított aszalt paradicsomot is. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.
Elkészítés: 20 perc
Sütés: 25 perc
Erdei gombás tortácska |
Nálam ez is bevált vendégváró falat. A feltétet nagyon egyszerű elkészíteni, az erdei gombák gazdag íze pedig mindenkit elvarázsol. Könnyű vele dicséretet bezsebelni.
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
• 25 dkg vajas leveles tészta
• 25 dkg erdei gomba (mirelit is lehet)
• 1 dl száraz fehérbor
• 1 csokor petrezselyem
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• só, bors, friss kakukkfű
• 2 dkg vaj
• olívaolaj
A vaj és az olívaolaj keverékén pirítsuk meg az apróra kockázott hagymát, adjuk hozzá a gombát, majd a felaprított fokhagymát. Öntsük fel a borral, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük az aprított petrezselyemmel és a kakukkfűvel, majd pároljuk készre a gombát. Nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra, szúrjunk belőle korongokat, halmozzuk rájuk a feltétet. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.
Elkészítés: 15 perc
Sütés: 25 perc