Gasztro

Igyál kávét, kevesebbet hibázol!

Jó hír a kávérajongóknak: egy új kutatás szerint a koffeinfogyasztás segíthet az éjszakai műszakban dolgozóknak a hibák elkerülésében.

A felmérések szerint a fejlett országokban a dolgozók legalább 15 százaléka éjszakai, vagy váltott műszakban dolgozik. Az orvosok szerint ez felboríthatja az érintettek belső, biológiai óráját, az ilyen munkát végzők közül többen is panaszkodnak rá, hogy nem tudnak hosszabb ideig nyugodtan aludni, gyakran felébrednek, az állandó fáradtság pedig a munkában nyújtott teljesítményükre is rányomja a bélyegét.

Az új kutatás, amelynek következtetéseit május 12.-én, a The Cochrane Library portálon hozták nyilvánosságra, 13 korábbi vizsgálat eredményeit elemezte – ezekből több kísérletben csak szimulálták a munkavégzést. A résztvevők különféle formában juttatták a szervezetükbe a koffeint, például kávéval, koffeintablettákkal, energiaitalokkal és ételekkel, sőt, egy csoportnak placebót adtak a vizsgálatot végző szakértők.

Éjszaka dolgozol? Segít a kávé!

 

A kutatások eredményei szerint a koffein többet segített a munkában elkövetett hibák kiküszöbölésében, mint a szunyókálás, és olyan területeken is javította az érintettek teljesítményét, mint a memória, a figyelem, az észlelés vagy az érvelés. „Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a hibák kivédése a sérülések megelőzésében is segít, bár ennek mértékét egyelőre nem tudjuk számszerűsíteni” – mondta a vizsgálat vezetője, Katharine Kerr brit kutató. A szakértők azt is megállapították, hogy újabb kutatásokra van szükség az idősebb dolgozók vizsgálatához, mivel az elemzett kísérletek résztvevőinek túlnyomó többsége 20 és 30 év közötti életkorú volt.

kávé.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top