Zöldségekkel töltött pulykamell |
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg pulykamell
• 1 darab cukkini
• 1 darab kaliforniai paprika
• 2 darab t. v. paprika
• 3 darab paradicsom
• só, törött bors, provence-i fűszerkeverék
• olaj
A cukkinit és a paprikákat apró kockákra vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, a héját lehúzzuk, majd ezután hasonló méretű kockára vágjuk, mint a többi zöldséget. A zöldségeket tálba tesszük, megszórjuk a provence-i fűszerkeverékkel, majd sózzuk, kevés törött borsot is adunk hozzá, és összekeverjük.
A pulykamellet vékony pengéjű késsel felszúrjuk, ügyelve arra, hogy ne szúrjuk ki a pulykamellet máshol, majd akkora méretűre alakítjuk az üreget, hogy meg tudjuk tölteni. Betöltjük a zöldségkeveréket, majd egy hurkapálcával összetűzzük a töltőnyílást.
A pulykát kívülről is sózzuk, ízlés szerint megszórhatjuk még provence-i fűszerrel, meglocsoljuk egy kis olajjal, majd 160 °C-os sütőben készre sütjük (kb. 45-55 perc). Köretként főtt rizst kínálunk mellé.
Sajttal és gombával töltött karaj |
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg csontos karaj
• 20 dkg laskagomba
• 20 dkg kéksajt
• 2 gerezd fokhagyma
• só
• olaj
A gomba szárát levágjuk, majd viszonylag nagy kockákra aprítjuk. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, lepirítjuk a gombát, sózzuk, és amikor a pirítás végén járunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Ha elkészült, félretesszük hűlni, közben lereszeljük a sajtot, aztán a kihűlt gombához keverjük.
A karajt már eleve szeletelve kérjük a hentestől, úgy, hogy egy 15 dekás szelethez egy bordacsont tartozzon, majd felszúrjuk, körbesózzuk, és betöltjük az üregbe a sajtos-gombás tölteléket. Serpenyőben mindkét oldalát elősütjük, majd 180 °C-os sütőben 10 percig sütjük. Petrezselymes burgonyapürét kínálunk mellé.
Húskrémmel töltött sertéssült répalepénnyel |
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertéscomb
• 2 szelet kenyér
• 2 tojás
• 1 csokor petrezselyem
• só, bors, majoránna
• 0,5 dl tejszín
• olaj
A lepényhez:
• 50 dkg répa
• só
• 2 tojás
• 2 evőkanál liszt
• olaj a sütéshez
A sertéscombból levágunk és ledarálunk egy 20 dekás adagot, majd turmixgépbe tesszük, és összeturmixoljuk a tejszínnel (akinek nincs ilyen gépe, átdarálhatja kétszer a húst, és utána keveri össze a tejszínnel). Egy rózsaszínű húskrémet kapunk, amelyet sóval, borssal, majoránnával ízesítünk. A kenyérszeletek héját levágjuk, majd 1×1 cm-es kockákat vágunk belőle. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájába rakjuk a kenyérkockákat. Amikor felszívták, és szép sárgák lettek, belekeverjük őket a húskrémbe, és hozzáadjuk a vágott petrezselymet is.
A maradék sertéscombot kétujjnyi szeletekre vágjuk, a szeleteket felszúrjuk, majd az üregekbe töltjük a tölteléket. Kívül is sózzuk, megszórjuk majoránnával, és minden oldalát elősütjük serpenyőben. Utána 170 °C-os sütőben kb. 20 percig sütjük.
A lepényhez a répát lereszeljük, sózzuk, hozzáadjuk a tojásokat és a lisztet. Összekeverjük, majd lepényeket formálunk belőle, és előmelegített teflonserpenyőben, kevés olajon mindkét oldalát megsütjük, majd köretként a hús mellé tálaljuk.
Káposztás tésztával töltött kacsamell |
Hozzávalók 4 személyre:
• 3 darab bőrös kacsamell (kb. 75 dkg)
• 2 kg fejes káposzta
• 40 dkg kockatészta
• só, bors, rozmaring
• 2 evőkanál cukor
• 2 szál répa
• 1 szál fehérrépa
• 1 evőkanál paradicsompüré
• 1 teáskanál liszt
• olaj a sütéshez
A káposztát lereszeljük, ügyelve arra, hogy a torzsáját ne reszeljük bele. Besózzuk, kicsit állni hagyjuk, és amikor már levet engedett, kinyomkodjuk. Serpenyőbe tesszük, és a cukorral pirítani kezdjük. Addig pirítjuk, amíg szép barnára pirul, közben a tésztát kifőzzük sós vízben. Leszűrjük, összekeverjük a pirított káposztával, enyhén megborsozzuk.
A kacsamellet a bőrével lefelé fordítjuk, és úgy szeljük fel, hogy teljesen ki tudjuk nyitni, majd jó vékonyra kiklopfoljuk, figyelve arra, hogy a hús ne szakadjon szét. A káposztás tésztát a kiklopfolt húsba tesszük, és betekerjük. Körbetekerjük egy darab alufóliával is, hogy ne tudjon kinyílni. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, és úgy sütjük körbe a húst, mintha nem is lenne rajta fólia, utána 160 °C-os sütőben még 10 percig sütjük.
A répát és a gyökeret karikára vágjuk, kevés olajon barnára pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, és azt is pirítjuk a zöldségekkel együtt. Amikor a paradicsompüré is lepirult, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel, és forralni kezdjük. Rozmaringot és sót adunk hozzá, és amikor besűrűsödött, leszűrjük. A mártást a kacsával együtt tálaljuk.
Libamájjal töltött csirkemell polentával |
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 fél csirkemell (kb. 75-80 dkg)
• 50 dkg libamáj
• 1 fej vöröshagyma
• só, törött bors, majoránna
• 15 dkg kukoricadara
• 10 dkg vaj
• 10 dkg csipkebogyólekvár
• 1 dl narancslé
• olaj
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott libamájat. Sózzuk, megszórjuk kevés majoránnával, és rövid idő alatt megsütjük. Leöntjük róla a zsírt, és kicsit hagyjuk hűlni. Közben a csirkemelleket felszúrjuk, kívül besózzuk, kevés törött borssal megszórjuk. Az üregbe töltjük a májat, majd közepes lángon elősütjük mindkét oldalát. Utána 180 °C-os sütőben készre sütjük kb. 10 perc alatt. A polenta elkészítéséhez 6 dl sós vizet forralunk, beledobjuk a vajat, beleszórjuk a kukoricadarát, majd kevergetés mellett megfőzzük a polentát. A csipkebogyólekvárt felforraljuk, hozzáadjuk a narancslevet, összeforraljuk, és a csirkemell, illetve a polenta mellé tálaljuk.
Cikkünk a Nők Lapja Konyha májusi számából közölt részletet.