Soha jobb alkalom nem kínálkozik ennek a különleges, ám mégis gyorsan elkészíthető finomságnak a kipróbálására, mint a focivébé ideje. Lepd meg vele a párodat – akár minden este egy újabb ízzel!
Így szervírozd! A mártogatóst gusztusos tálkákba tálaljuk, mellé csíkokra vágott zöldségeket, sós kekszet, ropikat, olasz grissinit kínálhatunk. De adhatunk mellé pirított kiflikarikákat, pitát, és tűzhetünk fogvájóra gusztusos kenyérkockákat is. Ezeket kell aztán a kis tálkákba mártogatni.
1. Snidlinges-fokhagymás dip
Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál felaprított snidling, fél kiskanál citromlé, kevés bors.
Keverd össze a krémsajtot a joghurttal, és add hozzá a kipréselt fokhagymát, a felaprított snidlinget és egy kevés citromlevet. Fűszerezd sóval, borssal.
2. Kapros-lazacos mártogatós
Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál joghurt, 100 g füstölt lazac felaprítva, egy csokor kapor.
Keverd össze a krémsajtot a joghurttal, add hozzá a lazacot, és botmixerrel pépesítsd össze. Legvégül szórd bele a felaprított kaprot.
3. Csilis dip
Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál csilipaszta.
Keverd össze a krémsajtot a tejföllel, és keverd bele a csilipasztát.
4. Reformos dip mogyoróval, tofuval
Hozzávalók: fél bögre pörkölt sós mogyoró ledarálva, 100 g lágy (silken) tofu, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál citromlé, 1 kiskanál olíva.
Forró sütőben pörköld meg a fokhagymagerezdet. Száraz serpenyőben pirítsd meg a mogyorót, és daráld össze. A fokhagymát préseld össze, és a darált mogyoróval, a tofuval, a citromlével és az olívával robotgép segítségével keverd pépessé.
5. Spenótos, feta sajtos krém
Hozzávalók: 30 dkg spenót, 10 dkg feta sajt, 1,5 deci joghurt, 5-6 evőkanál konzervkukorica, kevés citrom és petrezselyem.
A spenótot lobogó forró vízbe dobva rövid ideig párold. Vedd ki, csöpögtesd le. Kissé olvaszd fel a feta sajtot egy serpenyőben, tedd át egy öblös tálba. Adj hozzá néhány kanál citromlevet, fél csokor apróra vágott petrezselymet, kevés joghurtot, a spenótot, majd egy botturmix segítségével pürésítsd össze.
6. Gyömbéres-datolyás dip
Hozzávalók: 2 dl paradicsompüré, fél bögre datolya, 4 cm-es friss gyömbérdarab, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál szárított erős paprika vagy csilipaszta, olívaolaj, só, bors.
A datolyát áztasd be kevés vízbe, majd turmixold össze. Adj kétkanálnyit (vagy ha édesebben szeretnéd, akkor még többet is lehet) a paradicsompüréhez, reszeld bele a gyömbért, a fokhagymát, ízesítsd paprikával, és az egészet botmixerrel keverd össze.
7. Kéksajtos-körtés dip
Hozzávalók: 10 dkg márványsajt, 1 körte hámozva, 1-2 kanál Philadelphia sajt, só, bors.
A sajtot villával nyomkodd szét, majd lazítsd a krémsajttal, kicsit turmixold össze. A körtét darabold fel, és add a krémhez. Ízesítsd sóval, borssal.
8. Padlizsánkrém
Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, olívaolaj, citromlé, só, bors.
A padlizsánt forró sütőben süsd meg, a belsejét kapard ki. Ízesítsd az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal. Locsold meg kevés olívaolajjal és egy fél citrom levével, majd turmixold össze.
9. Avokádókrém
Hozzávalók: 2 nagy érett avokádó, 1 közepes fej hagyma, 1 nagy paradicsom, 2 citrom leve, 2 evőkanál majonéz.
A paradicsomot és a hagymát vágd fel apró kockákra. Hámozd meg az avokádót, és a húsát botmixerrel pürésítsd össze. Add hozzá a citromlevet és a majonézt.
10. Egzotikus thai dip
Hozzávalók: 3 evőkanál vöröscurry-paszta, 2 kiskanál paradicsompüré, 125 ml kókusztej, 1 kiskanál barna cukor, 1 kiskanál thai halszósz, 1 lime leve.
Az összes hozzávalót tedd egy tálba, és forrald össze. Tedd félre, és hagyd kihűlni.