Gasztro

10 ínycsiklandó mártogatósrecept

"Dip it!" Merítsd bele! Valahogy így lehetne találóan fordítani az angolok kedvenc konyhai fogalmát, ami lényegében nem más, mint egy egyszerű, mártogatós fogás. 10 pofonegyszerű tippünk is van.

Soha jobb alkalom nem kínálkozik ennek a különleges, ám mégis gyorsan elkészíthető finomságnak a kipróbálására, mint a focivébé ideje. Lepd meg vele a párodat – akár minden este egy újabb ízzel!

Így szervírozd! A mártogatóst gusztusos tálkákba tálaljuk, mellé csíkokra vágott zöldségeket, sós kekszet, ropikat, olasz grissinit kínálhatunk. De adhatunk mellé pirított kiflikarikákat, pitát, és tűzhetünk fogvájóra gusztusos kenyérkockákat is. Ezeket kell aztán a kis tálkákba mártogatni.

1. Snidlinges-fokhagymás dip

Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál felaprított snidling, fél kiskanál citromlé, kevés bors.

Keverd össze a krémsajtot a joghurttal, és add hozzá a kipréselt fokhagymát, a felaprított snidlinget és egy kevés citromlevet. Fűszerezd sóval, borssal.

10 ínycsiklandó mártogatós recept

2. Kapros-lazacos mártogatós

Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál joghurt, 100 g füstölt lazac felaprítva, egy csokor kapor.

Keverd össze a krémsajtot a joghurttal, add hozzá a lazacot, és botmixerrel pépesítsd össze. Legvégül szórd bele a felaprított kaprot.
 

3. Csilis dip

Hozzávalók: 100 g krémsajt, 3 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál csilipaszta.

Keverd össze a krémsajtot a tejföllel, és keverd bele a csilipasztát.

10 ínycsiklandó mártogatós recept


4. Reformos dip mogyoróval, tofuval

Hozzávalók: fél bögre pörkölt sós mogyoró ledarálva, 100 g lágy (silken) tofu, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál citromlé, 1 kiskanál olíva.

Forró sütőben pörköld meg a fokhagymagerezdet. Száraz serpenyőben pirítsd meg a mogyorót, és daráld össze. A fokhagymát préseld össze, és a darált mogyoróval, a tofuval, a citromlével és az olívával robotgép segítségével keverd pépessé.

10 ínycsiklandó mártogatós recept5. Spenótos, feta sajtos krém

Hozzávalók: 30 dkg spenót, 10 dkg feta sajt, 1,5 deci joghurt, 5-6 evőkanál konzervkukorica, kevés citrom és petrezselyem.

A spenótot lobogó forró vízbe dobva rövid ideig párold. Vedd ki, csöpögtesd le. Kissé olvaszd fel a feta sajtot egy serpenyőben, tedd át egy öblös tálba. Adj hozzá néhány kanál citromlevet, fél csokor apróra vágott petrezselymet, kevés joghurtot, a spenótot, majd egy botturmix segítségével pürésítsd össze.


6. Gyömbéres-datolyás dip


Hozzávalók:
2 dl paradicsompüré,  fél bögre datolya, 4 cm-es friss gyömbérdarab, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál szárított erős paprika vagy csilipaszta, olívaolaj, só, bors.

A datolyát áztasd be kevés vízbe, majd turmixold össze. Adj kétkanálnyit (vagy ha édesebben szeretnéd, akkor még többet is lehet) a paradicsompüréhez, reszeld bele a gyömbért, a fokhagymát, ízesítsd paprikával, és az egészet botmixerrel keverd össze.

7. Kéksajtos-körtés dip

Hozzávalók: 10 dkg márványsajt, 1 körte hámozva, 1-2 kanál Philadelphia sajt, só, bors.

A sajtot villával nyomkodd szét, majd lazítsd a krémsajttal, kicsit turmixold össze. A körtét darabold fel, és add a krémhez. Ízesítsd sóval, borssal.

8. Padlizsánkrém

Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, olívaolaj, citromlé, só, bors.

A padlizsánt forró sütőben süsd meg, a belsejét kapard ki. Ízesítsd az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal. Locsold meg kevés olívaolajjal és egy fél citrom levével, majd turmixold össze.

10 ínycsiklandó mártogatós recept


9. Avokádókrém

Hozzávalók: 2 nagy érett avokádó, 1 közepes fej hagyma, 1 nagy paradicsom, 2 citrom leve, 2 evőkanál majonéz.

A paradicsomot és a hagymát vágd fel apró kockákra. Hámozd meg az avokádót, és a húsát botmixerrel pürésítsd össze. Add hozzá a citromlevet és a majonézt.

10 ínycsiklandó mártogatós recept

10. Egzotikus thai dip

Hozzávalók: 3 evőkanál vöröscurry-paszta, 2 kiskanál paradicsompüré, 125 ml kókusztej, 1 kiskanál barna cukor, 1 kiskanál thai halszósz, 1 lime leve.

Az összes hozzávalót tedd egy tálba, és forrald össze. Tedd félre, és hagyd kihűlni.

 

10 ínycsiklandó mártogatósrecept

Mesteri töltött húsok: 5 recept »

10 ínycsiklandó mártogatósrecept

5 spórolós rakottas »

10 ínycsiklandó mártogatósrecept

5 gyorsfalat kerti partira »

 

Recept.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top