A kihűlt kávé nem éppen élvezetes. Elveszti csáberejét, a krém összeesik, az aromákkal teli párolgó illat elillan: nem szívesen fogyasztjuk. Kivéve, ha éppen a meleg ellen alakítjuk hűsítő, finom nedűvé. Ez esetben egzotikus fűszerekkel, csokival-mogyoróval és gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk az aroma-őrző kapszulákba rejtett prémium őrlemény zamatát, így aztán a bágyadt kánikulában ugyanúgy lehet kedvelt minőségi kávémárkánk a hűsítő társunk.
A következő kávés recepteket kifejezetten a nyári kánikulában ajánljuk csábító, jeges kávéként fogyasztani. Hogy az édes-vétek megbocsátható bűn legyen, kevésbé finomított barna és nádcukor teszi egészségesebbé – és főleg stílusosabbá – az alábbi karibi-mulatt összeállítást.
Jeges kókuszos kávé banánnal |
Hozzávalók 2 pohárhoz:
• 6 Volluto, Livanto vagy Decaffeinato kapszula (240 ml espresso elkészítéséhez)
• egy meghámozott, félbevágott banán
• 1 teáskanál barnacukor
• 2 evőkanál kókusztej
• 4 jégkocka
Elkészítése:
A kávékoktélokhoz szükséges kávét lefőzzük – személyenként egy kapszulányi adagot számolva – , majd jégbe hűtjük.
Az italt hidegen keverjük össze a pürésített banánnal és a barna cukorral, majd a keveréket egy shakerben kókusztej és jég hozzáadásával felrázzuk. Ananásszal és kivivel díszítve koktélpohárban tálaljuk.
Jeges barackos kávé |
Ha kevesled az egzotikumot, és nem elég az a mintegy kilencszáz aroma, amit egy Nespresso kapszula rejt, spékeld meg csillagánizzsal, csokiforgáccsal, mogyoróval vagy vaníliával. (Persze, ha teheted, valamelyik beach homokján ülve, de legalábbis tenisz vagy vitorlázás után.)
Hozzávalók:
• 2 Livanto kapszula (80ml espresso elkészítéséhez)
• 1 egész csillagánizs
• 1 evőkanál barack szirup
• 50 ml barack joghurt
• 3-4 jégkocka
• 3 evőkanál tejhab (1 teáskanál barack sziruppal édesítve)
• csokiforgács vagy őrölt mogyoró a díszítéshez
Elkészítése:
Főzzük le a kávét magas pohárba, ízesítsük csillagánizzsal, amit 5 percig hagyunk az italban, majd eltávolítjuk. A kávét öntsük át egy shakerbe, adjuk hozzá a jégkockákat, és jól rázzuk össze. Keverjük hozzá a barackszirupot és a joghurtot, majd újra rázzuk össze, és töltsük hűtött pohárba. Kevés tejhab hozzáadása után csokiforgáccsal vagy mogyoróval megszórva kínálható.
Vaníliás frappé |
Idén nyáron, amikor a zöld gyepé és a focilabdáé a főszerep Afrikától Dél-Amerikáig, Európától Ázsiáig, minden nemzet saját temperamentumát is beleadja a küzdelembe.
A Nespresso legjobb dél-amerikai arabica fajtáiból te is egyedi, egzotikus kávékoktélt készíthetsz: a Volluto kapszula finom egyenletesen telt aromája, gyümölcsös-gabonás ízjegye kiválóan játszik együtt a nádcukor és a vanília fűszeres zamatával. Bár a fenti összeállítással biztos a gól, a vaníliás frappé ideális női ital, ha barátnőnk átugrik egy kis csevejre, de párunk is hálás lesz érte a meccsnézés izgalmai közben.
Hozzávalók:
• 2 Volluto kapszula (80 ml espresso elkészítéséhez)
• 1 vanília rúd
• 10 ml folyékony nádcukor
• 6 jégkocka
Elkészítése:
A vanília rúdját vágjuk hosszában félbe, és belsejéből késheggyel kaparjuk ki a magokat. A kávét lefőzés után öntsük shakerbe, majd keverjük hozzá a vaníliát folyékony nádcukorral és néhány jégkockával együtt. Erősen rázzuk fel, és hűtött csészében szervírozzuk.
Forrás: Nespresso »