Gasztro

Egy villámgyors vacsoratipp: tortillatekercs

A futball-világbajnokság gasztronómiai feladat elé állítja a konyhában helytálló családtagot. Olyan vacsorát praktikus készíteni, amelyet a fotelból is meg lehet enni, vagy a szurkoló családtag két félidő között is be tud kebelezni.

Gyors vacsorák meccsek közbenMit ennél? – kérdezi a nő a férfit, és valami olyan választ vár, hogy szendvicset, rántottát, a tegnapi maradékot, lekváros kenyeret, salátát, kolbászt. Szóval valami értékelhető feleletet. Ám a megkérdezett ehelyett bámulja a tévét, szemlátomást a labdán és az azt kergető játékosokon kívül semmi, de semmi nem érdekli. A vacsora a legkevésbé. Egészen a szünetig, amikor hirtelen észleli az éhséget, de akkor nagyon! És azt csakis a szünet ideje alatt kívánja csillapítani.

A csirkés tortilla jó megoldás lehet erre a dilemmára, még akkor is, ha az, akinek adjuk, nem a spanyol vagy a mexikói futball rajongója. (Úgysem észleli, mit eszik…) A tortillát éppen csak a tűzhely lángja fölé tartjuk, és a megpuhult tésztába tekerjük a csíkokra vágott, kisütött csirkehúst, majd a zöldségeket, végül a joghurtos öntettel meglocsoljuk az egészet.

Hasonlít az előző ételhez a következő recept is, ám itt egy kis bagettet pirítunk meg, erre rakjuk a zöldségeket, majd a joghurtban pácolt és így kisütött csirkehúskockákat. A joghurttól a csirke puha és omlós lesz, máskor is élhetünk ezzel a fogással.

Az olaszok által aquadellának hívott, egészen apró tengeri hal sok nagyáruház hűtőpultjában kapható. Egy kiló ezer forintba kerül, de húszdekányiban legalább hatvan darab van, vagyis megéri megvenni. Más dolgunk nincs vele, mint forró olajra dobni, és utána, úgy ahogy van, mindenestől megehető. Önmagában is fogyasztható, de adhatunk hozzá némi salátát is. Kiadós és finom.

Jó étvágyat és hajrá:… (itt mindenki mondja a maga kedvencét)!

 

Tortillatekercs (25 perc)

Gyors vacsorák meccsek közbenHozzávalók: 4 nagy tortilla-lap, 40 dkg csirkemell, 2 dl joghurt, fél jégsaláta, 2 lila hagyma, 2 paradicsom, római kömény, currypor, só, 1 citrom, 1 csokor petrezselyem, olívaolaj.

A húst csíkokra vágjuk, fűszerezzük római köménnyel, sózzuk és olajjal átforgatjuk. A joghurtot összekeverjük római köménnyel, curryvel, sóval, a citrom levével és a finomra vágott petrezselyemmel. A zöldségeket csíkokra vágjuk. Miután mindennel előkészültünk, a húst forró serpenyőben megpirítjuk. A tortillatekercset serpenyőben vagy csipesszel tartva, a nyílt láng felett átforrósítjuk. A közepébe tesszük a csíkokra vágott lila hagymát, paradicsomot, valamint a megpirított húst. Meglocsoljuk a fűszeres joghurttal, két végét behajtjuk, majd szorosan feltekerjük, és már fogyasztható is.

Tamás tippje

Szerintem egyből dupla adaggal indítsunk!

 
A Nők Lapja eheti számában két további “meccsvacsora” receptjét (Saláta joghurtos csirkemellel, Sült apróhal salátával) találjátok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top