A kutatók a pisztáciának a vér antioxidánsszintjére kifejtett hatását vizsgálták. A résztvevőket három hónap alatt három különféle étrend követésére kérték. Az első egy hagyományos koleszterincsökkentő diéta volt, a második egy hasonló étrend napi 42 gramm pisztáciával, a harmadik pedig ugyanez napi 78 gramm pisztáciával.
Az orvosi vizsgálatokból az derült ki, hogy a résztvevők vérében a pisztáciát is tartalmazó étrend mellett jóval több volt az antioxidáns, mint a „sima” diéta mellett, és a koleszterinszintjük is jelentősen csökkent. A kutatók szerint ez a rágcsálnivaló azért képes a koleszterinszint csökkentésére, mert antioxidáns-tartalma megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától.
Milyet válasszunk?
Ha mód van rá, vegyük szemügyre a pisztáciaszemek nyitottságát: minél inkább ki van nyílva a héj, annál finomabb ízű a pisztácia.
Eltarthatóság, tárolás
Ha nem falsz fel egy zacskóval együltödben, akkor jól zárható dobozban tárold, lehetőleg hűvös helyen. Pár hétnél tovább azonban nem érdemes őrizgetni, mert jelentősen veszít élvezeti értékéből.
Felhasználás
A pisztácia az egyik legjobb sörkorcsolya, de lereszelve szuper dekorációs elem süteményekhez, édességekhez, fagyikhoz.
Miért jó fogyasztani?
– sok vasat és káliumot tartalmaz
– csökkenti a koleszterinszintet
– véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen
– növeli az antioxidánsok szintjét