Gasztro

Finom és egészséges: a pisztácia csökkenti a koleszterinszintet

Nemcsak finom, hanem egészséges is: ez derült ki a pisztáciáról az amerikai Pennsylvania Állami Egyetem kutatásából, amely bebizonyította, hogy ez az ízletes rágcsálnivaló antioxidáns-tartalmánál fogva hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.

A kutatók a pisztáciának a vér antioxidánsszintjére kifejtett hatását vizsgálták. A résztvevőket három hónap alatt három különféle étrend követésére kérték. Az első egy hagyományos koleszterincsökkentő diéta volt, a második egy hasonló étrend napi 42 gramm pisztáciával, a harmadik pedig ugyanez napi 78 gramm pisztáciával.

Finom és egészséges: a pisztácia csökkenti a koleszterinszintet

 

Az orvosi vizsgálatokból az derült ki, hogy a résztvevők vérében a pisztáciát is tartalmazó étrend mellett jóval több volt az antioxidáns, mint a „sima” diéta mellett, és a koleszterinszintjük is jelentősen csökkent. A kutatók szerint ez a rágcsálnivaló azért képes a koleszterinszint csökkentésére, mert antioxidáns-tartalma megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától.

Milyet válasszunk?
Ha mód van rá, vegyük szemügyre a pisztáciaszemek nyitottságát: minél inkább ki van nyílva a héj, annál finomabb ízű a pisztácia.

Eltarthatóság, tárolás
Ha nem falsz fel egy zacskóval együltödben, akkor jól zárható dobozban tárold, lehetőleg hűvös helyen. Pár hétnél tovább azonban nem érdemes őrizgetni, mert jelentősen veszít élvezeti értékéből.

Felhasználás
A pisztácia az egyik legjobb sörkorcsolya, de lereszelve szuper dekorációs elem süteményekhez, édességekhez, fagyikhoz.

Miért jó fogyasztani?
– sok vasat és káliumot tartalmaz
– csökkenti a koleszterinszintet
– véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen
– növeli az antioxidánsok szintjét

recept.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top