Hozzávalók:
- 2 tojás
- 3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 evőkanál barna cukor vagy néhány csepp édesítő
- 1 csipet só
- ½ evőkanál citromlé
A krémhez:
- 3 dl sovány joghurt
- 2 tojásfehérje
- 1 citrom héja és ½ citrom leve
- 2 lapzselatin (vagy 0,5 dkg zselatin)
- 2-3 evőkanál méz vagy ízlés szerint édesítőszer
A díszítéshez:
- friss gyümölcs (kivi, eper, narancs, málna, barack, szeder, meggy stb.)
Elkészítés:
A sárgáját a barna cukorral (vagy az édesítővel) simára keverjük, a fehérjéket elkezdjük verni, és amikor már habos, hozzáadjuk a csipet sót és a citrom levét, így lehet cukor nélkül jó habot kapni.
Hozzákeverjük a habhoz a sárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. Négy kerek lapocskát kenünk belőle, amekkorák a tortácskaformák. 170-180 °C-on kb. 8-10 perc alatt megsülnek.
A krém elkészítéséhez a joghurtot a citrom héjával elkeverjük, a tojásfehérjét a mézzel és a citromlével habbá verjük. A zselatinlapokat hideg vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és felmelegítjük. Langyosra hűtjük, a joghurthoz adjuk, végül a tojásfehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. A kerek tortaformát papírcsíkkal kibéleljük, az aljára tesszük a piskótalapot, majd rátöltjük a joghurthabot. Hűtőben dermesztjük, aztán a formából kivéve gyümölccsel díszítjük.
A júliusi tartalomból: • Bográcsban főtt ínyencségek |