Gasztro

Mennyei finomság bogyós gyümölcsből

Leszedjük és megesszük. Esetleg megvesszük, és úgy esszük meg. Legtöbbünknek ez a stratégiája a nyári gyümölcsökkel kapcsolatban. Pedig vannak más lehetőségek is...

Bogyós gyümölcsbőlNagyon fontos, hogy az évnek ebben az időszakában tudatosan táplálkozzunk. Egy egész évet, egy egészséges évet alapozhatunk meg, ha bőven fogyasztunk az ilyenkor friss és szezonális zöldségekből, gyümölcsökből. Minél többől! Szervezetünk kulcsfontosságú része az immunrendszerünk, amelyet most kell ellátni munícióval. Márpedig a leghatásosabb védelmi erő éppen a minél színesebb zöldségekben és gyümölcsökben rejlik. A gyümölcsök közül tehát leginkább a bogyós gyümölcsökben.

Tamás ribizlis mascarponetortája nem ördöngösség, szinte teljesen úgy készül, mint a tiramisù – piskótával vagy babapiskótával, mascarponéval és a tetején sok-sok ribizlivel. Könnyű, finom és egészséges nyári desszert. Tamás egyébként, mint a legtöbb szülő, azt gondolta, hogy a gyerekei biztosan nem rajonganak majd a savanykás ribizliért, de ebben – szerencsére – tévedett. Most a kertben a három lánynak három külön kis bokra van.

A kacsamell jól „viseli” a gyümölcsöket, ezúttal egy málnával átlényegített salátával kínáljuk, ami a nyári napokon jobban is illik hozzá, mint valami nehéz köret.

A gyümölcslevesek táplálkozásunk alapjait képezhetik a meleg napokon, és nemcsak azért, mert könnyűek, hanem azért is, mert nagyon gyorsan elkészülnek. Sokan tejszínnel, esetleg kis pudingporral, vagyis főzve készítik el őket, de lehet főzés nélkül is, ahogyan Tamás tette. Vagy joghurttal turmixolt könnyű, nyári italként, kevés mézzel. A lényeg: minél több gyümölcsöt mindenkinek!

 

 Ribizlis mascarpone (30 perc + 4-5 óra hűtés)


Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 15 dkg babapiskóta, 1 narancs; a krémhez: 25 dkg mascarpone, 2 tojássárgája, 2 dl tejszín, 6 dkg porcukor, 1 dkg vaníliás cukor.

A ribizlit villával leszemezzük, megmossuk, és alaposan lecsepegtetjük. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, valamint a porcukor felével habosra keverjük. A tejszínből a maradék cukorral kemény habot verünk. Előbb a mascarponét, majd a tejszínhabot óvatosan a cukros tojássárgájába forgatjuk. Egy tál alját kirakjuk babapiskótával, ráöntjük a mascarponehabot, és egyenletesen elkenjük. Legvégül a tetejét befedjük sok-sok ribizlivel. Hűtőben legalább 4-5 órán át dermesztjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Bogyós gyümölcsből

 

A Nők Lapja e heti számában további két friss, bogyós gyümölcsös receptet (málnasaláta kacsamellel, áfonyakompót) találhattok. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top