Gasztro

Barátkozz a barna rizzsel!

A legújabb kutatások újfent bebizonyították, hogy a barna rizs jóval egészségesebb, mint hántolt, fehér változata.

Barátkozz a barnarizzsel!A táplálkozási szakértők már régóta ajánlják, hogy fehér lisztből készült pékáruk helyett a teljes kiőrlésűt válasszuk – ugyanígy a rizsből is érdemesebb a természetes, barna változatot előnyben részesíteni. A legújabb kutatásokból az is kiderül, hogy a barna rizs segíthet elkerülni a cukorbetegséget, ráadásul jóval több rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint fehér változata.

Az amerikai Harvard Egyetem kutatói a rizsfogyasztást és a cukorbetegségre való hajlam összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik szerint a napi öt adag (adagonként 15 dkg) fehér rizs fogyasztása 17 százalékkal növelte a cukorbetegségre való hajlamot a heti egy adag fehér rizst fogyasztó kontrollcsoport rizikójához képest. Ezzel szemben napi két adag barna rizs elfogyasztása a heti egy adag barna rizst evő kontrollcsoportéval összehasonlítva közel 11 százalékkal csökkentette a kockázatot. Ez annak köszönhető, hogy a rizst lassabban bontja le az emésztőrendszer, így a benne levő szénhidrátok lassabban alakulnak cukorrá, ezért a vércukorszint is lassabban emelkedik. Ezenkívül a hántolatlan barna rizsben vitaminból, ásványi anyagból és rostból is jóval több van, mint a fehérben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top