Finom, tejfölös zöldbableves és ugyancsak tejfölös zöldbabfőzelék. Ezek az alapételek ebből a nyári hüvelyesből, pedig a variációknak se szeri, se száma. Bár a bab nem tartozik a nyersen is fogyasztható zöldségek közé, de azért próbáljuk meg nem túlfőzni. Tamás például a hideg salátához éppen csak leforrázta a zsenge franciababot, aztán kaliforniai paprikával, kevés ecettel, olajjal és camembert sajttal rakta össze. A sajt inkább könnyű legyen, ne az érettebb darabokat használjuk! Akár paradicsomot is tehetünk a salátába, nagyon jól illik hozzá.
Bár a zöldbab egyik legjobb „barátja” a fokhagyma (az előző salátához a pirított kenyérkockákra téve került), készíthetünk olyan főzeléket is, amelyből mégis kihagyjuk. Ez a joghurtos-kapros változat éppen ilyen. Különlegessége, hogy jobb hidegen, vagy legalábbis alig langyosan fogyasztani.
A vegyes babból készített rakott ételnek olyan sikere volt a fotózáson, hogy egy egész tepsivel elfogyott. Ezzel elmondtunk mindent az erényeiről. Pedig ez sem volt túlfőzve, éppen csak leforrázva, és fokhagymán, olíván átforgatva. Tamás szerint próbáljuk kerülni a túlfőzést, és ha ilyen állagra szoktatjuk a gyerekeket, már sokat teszünk az egészségükért.
Jó étvágyat kívánunk!
Zöldbabsaláta (25 perc) Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, só, 1 piros kaliforniai paprika, 1 camembert sajt, 15 dkg bagett, 1 dl olívaolaj, 1 ek. dijoni mustár. A zöldbabot megtisztítjuk, sós vízben leforrázzuk, jeges vízben lehűtjük, és lecsepegtetjük. A kenyeret kockákra vágjuk, és fél dl olívaolajon aranysárgára pirítjuk. A paprikát csíkokra vágjuk. Serpenyőben a maradék olajon a mustárt kissé átpirítjuk, hozzáadjuk a zöldbabot és a paprikát. A tűzről lehúzva átforgatjuk. Áttesszük egy tálba, és összekeverjük a kenyérkockákkal, valamint a kockákra vagy cikkekre vágott camembert sajttal. |
A Nők Lapja e heti számában további két zöldbabközeli receptet (joghurtos zöldbabfőzelék, szalonnás zöldbab) találhattok.