Gasztro

A világ legszigorúbb séfje – ennél nála?

Egy ausztrál vendéglősnek elege lett abból, hogy a vendégei rengeteg maradékot hagynak a tányérokon, és bevetette a konzervatív szülők klasszikus fenyegetését: aki nála akar vacsorázni, az köteles mindent elpusztítani a tányérjáról.

Az Ausztráliában élő japán étterem-tulajdonos és séf, Yukako Ichikawa csak olyan vendégeket vár, akik mindent megesznek, amit megrendeltek Wafu nevű éttermében. Az étterem ajtajára kiírt házirend így fogalmaz: „A fenntartható jövő megteremtése érdekében valamivel többet várunk el vendégeinktől, mint a legtöbb étterem” – egészen pontosan azt, hogy a vendégek minden – bioalapanyagokból készült, glutén-, tej-, cukor- és tojásmentes – falatot tüntessenek el a tányérjukról. Aki nem így tesz, azzal a pincérek finoman közlik, hogy örülnének, ha legközelebb máshol vacsorázna.

A tulajdonos mindössze annyit tolerál, ha a japán ételek mellé adott citromszeleteket, gyömbért és wasabit a tányéron hagyják, a salátát azonban köretnek – és nem dekorációnak – tekinti.

A szigorúság egyeseknek tetszik, mások azonban éles kritikával illetik – Ichikawa azonban rendíthetetlen, mivel nemcsak üzleti vállalkozásnak, hanem a természetesség és a környezet iránti elkötelezettsége kifejezésének is tekinti az éttermét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top