A finomság nem feltétlenül édesség. Itt van rögtön ez a török joghurtos ital, az ayran (ajran), amely eredetileg juhtejből készül, de azért megteszi helyette a mi tehéntejből készült joghurtunk is. (Török élelmiszerboltokat a www.turkinfo.hu-n találni.) Tamás receptjét variálhatjuk, hiszen adhatunk az italhoz jeget, mentalevelet, pár csepp citromlevet, víz helyett pedig szódát vagy szénsavas ásványvizet. A só nagyon fontos, hiszen ha sokat izzadunk, a sóvesztést is pótolni kell.
A mangó már nem annyira egzotikus gyümölcs, egyre többet fogyasztunk mi, magyarok is, az áfonyából viszont sosem elég. Mivel bogyós gyümölcs és színes, a lehető legtökéletesebb immunvédő táplálék, szinte mindenre jó: daganatképződés ellen, véd a fogkőtől és a fogínysorvadástól, a fejfájástól, stressztől, jó a vesének. Sokáig eláll a hűtőben, de akkor ne tisztítsuk le, ne mossuk meg, csak fogyasztás előtt, ugyanis a viaszos réteg őrzi a bogyókat. Ha a nyár vége felé Erdélyben járunk, ott sokat vehetünk és ehetünk, arrafelé kiváló dzsemet és likőrt is készítenek belőle.
A gyümölcsös nyári italok a legegészségesebbek. Ha például egy kis adagot összetörünk villával, megcukrozzuk, állni hagyjuk, majd kihűlt gyümölcsteát és egy kis vizet öntünk rá, máris egy egyszerű itókát kapunk.
És ne feledkezzünk meg a hűsítő és zsírégető limonádéról, amit készíthetünk mézzel, vaníliás cukorral, mentával, és ha nem fogyasztjuk el rögtön, annál jobban összeérnek az ízek.
Kellemes kortyolgatást!
Jeges mangó Hozzávalók: 3 db mangó, 2 ek. barna cukor, 5-6 dl jéghideg víz, fél rúd vanília A mangót meghámozzuk, és a húsát levágjuk a magról. Turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a vanília kikapart magját, a cukrot, és felöntjük 2 dl vízzel. Simára turmixoljuk, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy közepesen híg italt kapjunk. Jéghidegre lehűtve fogyasszuk. |
Még két isteni hűsítőital-receptet (ájrán, házi áfonyalé) találhattok a Nők Lapja e heti számában!