Vaníliás-mogyorókrémes pohárkrém grillázzsal és cornflakesszel |
Hozzávalók:
A grillázshoz:
• egy marék apró darabokra tört mogyoró
• 3-4 ek. kristálycukor
A krémhez:
• 1 csomag vaníliaízű pudingpor
• fél liter tej
• 3 ek. cukor
• 2 dkg vaj
• 3 ek. nutella
• 1 marék kukoricapehely
Elkészítés:
Teflonserpenyőbe szórjuk a mogyorót, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd folyamatos kevergetés mellett elkezdjük karamellizálni. Amikor a massza folyékonnyá válik, egy olajjal vékonyan megkent alufóliára öntjük, és megvárjuk, míg megszilárdul. Ha kihűlt, lehúzzuk a fóliáról, és összetörjük a grillázst.
A krémhez felforralunk 4 dl tejet a cukorral, majd a maradék tejben elkeverjük a pudingport, és a tejhez öntjük. Levesszük a tűzről, és folyamatos keverés mellett kézi habverővel besűrítjük. Az így kapott pudingot kettéosztjuk. Az egyik felébe belekeverjük a vajat, a másikba a nutellát. A krémeket rétegezve pohárba töltjük úgy, hogy a rétegek közé kukoricapelyhet és grillázst szórunk. A tetejét is grillázsdarabkákkal díszítjük.
Tipp: a kukoricapelyhet helyettesíthetjük apróra tördelt keksszel vagy babapiskótával is.
Ribizlis-túrókrémes desszert |
Hozzávalók:
A ribizlis részhez:
• 5 ek. cukor
• 1 ek. zselatin
• 2 ek. balzsamecet
• 25 dkg ribizli
A túrós részhez:
• 25 dkg túró
• 1 csomag vaníliás cukor/vaníliarúd
• 1 kis csipet só
• fél citrom reszelt héja
• 3 dl tejszín
• 4 ek. porcukor
Elkészítés:
Összekeverjük a zselatint a cukorral, és összeforraljuk a balzsamecettel. Ezután hozzáadjuk az összenyomkodott ribizlit, majd egy kis kavargatás után levesszük a tűzről, és picit hűlni hagyjuk. Míg hűl a ribizlis szósz, elkészítjük a túrós részt.
Áttörjük a túrót, hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliát és a csipet sót. A porcukorral habbá verjük a tejszínt, és beleforgatjuk az ízesített túróba. A túrós részt a pohár aljára kanalazzuk, majd rámerjük a még langyos gyümölcsszószt, végül a hűtőben pihentetjük egy-két órát.
Tipp: a ribizlit tetszés szerint málnával, eperrel, szederrel is helyettesíthetjük.
Mákos pohárkrém |
Hozzávalók:
A krémhez:
• 5 dl tej
• 1 csomag vaníliás cukor
• 10 dkg darált mák
• 5 ek. étkezési keményítő
• 1 tojássárgája
• 5 dkg cukor
• fél citrom reszelt héja
A gyümölcsszószhoz:
• egy marék meggy/málna/ribizli/áfonya/szeder
• 1-2 ek. kristálycukor
Elkészítés:
A tejet a cukorral, egy kis csipet sóval, a vaníliás cukorral, a mákkal és a reszelt citromhéjjal felforraljuk. Egy kevés hideg vízben feloldjuk a keményítőt, majd beleöntjük a mákos tejbe. Ezután a masszához adjuk a tojássárgáját, majd kevergetve forralunk egyet rajta. Levesszük a tűzről, kicsit hűtjük, majd poharakba öntjük, és a hűtőbe tesszük.
Tipp: a mákos krém önmagában is nagyon finom, de gyümölcsszósszal tálalva még különlegesebb. A kiválasztott gyümölcsöt törjük össze, és 1-2 kanál cukor kíséretében folyamatosan forralva sűrítsük be. A végén kanalazzuk rá a megszilárdult krémre.
Fotó: Szinger Melinda
A Sugar!-ban jártunk, ahol rengeteg új finomságot találtunk, és ahol elkészítették nekünk a személyre (NőkLapjaCaféra) szabott pohárkrémünket is.
Még több édességrecept: