Csirkemell mentás, zöld almás chutney-val |
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg csirkemell
• só
• olívaolaj
A mártáshoz:
• 8 darab zöld alma
• 4 szál menta
• 2 evőkanál barna cukor
• 1 darab citrom
• csipet só
A chutney-hoz az almát meghámozzuk, magházát kivesszük, és ezeket az egyébként kidobásra szánt részeket fél citrom levével 3 dl vízben, fedő alatt 25 percig főzzük. A cukrot kissé karamellizáljuk, rátesszük 7 darab alma húsát, egy csipet sót és a maradék citromlevet. Felöntjük a leszűrt „almahéjlével”, majd folyamatosan kevergetve szétfőzzük. Átpasszírozzuk, és addig főzzük újra, míg sűrű lesz. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a maradék alma apró kockára vágott húsát és a metéltre vágott mentaleveleket. Kihűtjük, közben pedig megsütjük a csirkehúst a grillen vagy olajozott serpenyőben.
Elkészítés: 60 perc + hússütés
1 adag: 290 kcal
Csirkemell mandulás mangóchutney-val |
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg csirkemell
• só
• olívaolaj
A mártáshoz:
• 2 darab mangó
• 1 darab zöldcitrom
• 1 fej lila hagyma
• 1 evőkanál barna cukor
• 2 evőkanál olívaolaj
• csipet só
A chutney-hoz a lila hagymát finomra vágjuk, a mangót meghámozzuk, és levágjuk a húsát a magjáról. Ezután a húsát pürésítjük, hozzáadjuk a hagymát, a sót, az olívaolajat, a lime levét és a cukrot, majd addig kevergetjük, míg a cukor teljesen felolvad. Grillezett vagy serpenyőben megsütött csirkemell mellé kínáljuk.
Elkészítés: 20 perc + hússütés
1 adag: 353 kcal
Jó tudni! A chutney (ejtsd: csatni) indiai eredetű, lekvárt idéző finomság, de ma már rendkívül népszerű az angolszász területeken is. Gyümölcsökből/zöldségekből és fűszerekből készül, általában édes-savanyú vagy fűszeresen csípős. Kiváló kísérője a halaknak, húsoknak és sajtoknak, állaga darabos. Befőzve viszonylag hosszú ideig eltartható, és bármikor elővehető, ha éppen nincs otthon saláta vagy kompót. |
Válassz desszertet is az ebédhez!
Cikkünk a Nők Lapja Konyha júliusi–augusztusi számából közölt részletet.
A tartalomból:
• Pompás desszertek gyümölcsökből
• Kovács Lázár esküvői menüje
• Megújított főzelékek
• Sajtos húsok vasárnapi ebédhez
• Szokjunk rá a halevésre
• Lajos Mari hideg levesei