Használjuk ki, hogy még pár hétig friss gyümölcsökből süthetünk, és örvendeztessük meg a családot néhány látványos és mennyei desszerttel. Papp Emese ezúttal ribizliből készített édességeket.
Ribizlis sült túrótorta |
Hozzávalók 8-10 szelethez:
A tésztához:
• 22 dkg liszt
• 14 dkg vaj vagy margarin
• 2 dkg kakaópor
• 7 dkg porcukor
• 1 egész tojás
A töltelékhez:
• 25 dkg túró
• 15 dkg tejföl
• 10 dkg cukor
• 1 citrom héja
• 1 csomag vaníliás cukor
• 3 egész tojás
• 5 dkg puha vaj
• 2,5 dkg liszt
A díszítéshez:
• 20 dkg friss ribizli
• 1 csomag piros tortazselé
A tészta elkészítéséhez a tojás kivételével egy tálban összemorzsoljuk a hozzávalókat, majd a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kerek lapot nyújtunk belőle, és kibélelünk vele egy 20 cm átmérőjű piteformát. Az alját megszurkáljuk, és a hűtőbe tesszük pihenni, míg a tölteléket elkészítjük.
A töltelék hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverjük, ha szükséges, a túrót előtte szitán áttörhetjük. A tölteléket a tésztára halmozzuk, és 150 °C-os sütőben kb. 1 óráig sütjük.
Ha teljesen kihűlt, a tetejét beborítjuk a ribizliszemekkel, majd a tortazselét a zacskón lévő használati utasítás szerint elkészítjük, és a ribizliszemekre öntjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Sütés: 60 perc
Ribizlis joghurtterrine |
Hozzávalók 8-10 szelethez:
• 30 dkg natúr joghurt
• 10 dkg porcukor
• 2 dl tejszín habbá verve
• 1 citrom héja
• 1 dkg zselatin
• 1,5 dl víz
• 2 evőkanál cukor
A ribizlizseléhez:
• 25 dkg ribizli (friss vagy mirelit)
• 3 evőkanál cukor
• 1,5 dl víz
• 1 dkg zselatin
• 1 narancs reszelt héja
Egy őzgerinc- vagy kenyérformát kibélelünk folpakkal. A joghurtot elkeverjük a porcukorral és a citromhéjjal, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A zselatint elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, és mikróban vagy gázon teljes olvadásig melegítjük. A joghurtos hab egy kis részével lehűtjük a zselatint, így adjuk hozzá a többi joghurtos habhoz. (Ezt nevezzük hőkiegyenlítésnek.) Az így elkészült joghurthab felét a kibélelt forma aljába simítjuk, majd betesszük a fagyasztóba dermedni. (A maradék joghurtos részt ne tegyük a hűtőbe, hogy ne dermedjen meg, míg rá nem tesszük a ribizlis rétegre.)
Elkészítjük a ribizlizselét: a cukrot elkeverjük a zselatinnal, hozzáadjuk a vizet, kislábosban felforraljuk, majd beleszórjuk a ribizlit és a narancshéjat. (A ribizlit egy kicsit törjük meg, hogy megszínezze a zselét!) Ha langyosra hűlt, a fagyasztóba tett joghurtos részre rétegezzük, utána megint visszarakjuk a mélyhűtőbe. Dermedésig ott tartjuk, majd ha megdermedt, rákenjünk a maradék joghurtos részt. Ha megszilárdult, tálra borítjuk, és a tetejét kirakjuk friss ribizlivel és/vagy narancsszeletekkel.
Tipp: málnával, szederrel vagy áfonyával is elkészíthető.
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
Cikkünk a Nők Lapja Konyha júniusi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »
Még több édességrecept: