Gasztro

Variációk málnára: 3+1 tuti recept

Akár még friss málnába is belefuthatsz egy-két piacon, de mirelit gyümölcsből is fincsi sütikkel lepheted meg az édességre áhítozó családot. Fehér csokis minyon, édesboros tortácska, habcsók és persze málna, málna, málna. Négy recept ínyenceknek.
 Fehér csokoládés, málnás minyon

Hozzávalók 8-10 darabhoz:

A tésztához:
6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt

A töltelékhez:
15 dkg málna leturmixolva
25 dkg puha vaj
20 dkg porcukor

A mázhoz:
20-25 dkg fehér csokoládé
friss málna és zöld pisztácia

Variációk málnára: 3+1 tuti recept

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótatésztát készítünk, és 170 °C-os sütőben vékony lapot sütünk belőle. Ha kihűlt a lap, 3 egyforma csíkra vágjuk, ezek lesznek majd a rétegek.
A töltelékhez a vajat a porcukorral fehéredésig kihabosítjuk, majd a málnavelőt hozzáadva tovább habosítjuk. Az így elkészült krémet kettéosztjuk, és a piskótalapok közé kenjük. A megtöltött lapokat betesszük a hűtőbe dermedni. Ha megdermedt, 8-10 kockára vágjuk.
A mázhoz a fehér csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, és a minyonokat villára szúrva megmártjuk benne, majd sütőrácsra vagy sütőpapírra tesszük őket dermedni. A tetejét friss málnával vagy zöld pisztáciával díszíthetjük.
 
Elkészítési idő: 90 perc

 Málnás-édesboros krémtorta

Hozzávalók 6-8 szelethez:

A tésztához:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt

A krémhez:
3 dl tejszín
1 dl Marsala bor (szicíliai édesbor) vagy tokaji aszú
9 dkg – főzés nélkül elkészíthető – pudingpor

Variációk málnára: 3+1 tuti recept

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk. Egy kis tortaformát papírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, majd 160 °C-os sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha langyosra hűlt, levesszük róla a karikát és a papírt, megfordítjuk, majd a teljes kihűlés után lapjában kettévágjuk.
A krém hozzávalóit egy tálban csomómentesre keverjük, majd gépi habverővel kihabosítjuk.
A betöltéskor az egyik tésztalapot visszatesszük a karikába, elkenjük rajta a fele krémet, majd következik a másik piskótalap, illetve az újabb adag krém. (Könnyebben el tudjuk távolítani a karikát, ha előtte kibéleljük sütőpapírcsíkkal az oldalát.) Dermedés után friss málnával díszítjük.

Elkészítési idő: 90 perc + hűtés

 Málnás-citromkrémes kosárka

Hozzávalók 6-8 darabhoz:

A tésztához:
22 dkg liszt
14 dkg puha vaj vagy margarin
7 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:
1 csomag vaníliás főzős pudingpor
2 dl tejszín
2 dl tej
3-4 evőkanál cukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 narancs reszelt héja

A díszítéshez:
friss málna

Variációk málnára: 3+1 tuti recept

A lisztet, a vajat és a porcukrot egy tálban összemorzsoljuk, majd a tojássárgájával tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, majd akkora korongokat szaggatunk belőle, hogy a kosárkaformákat ki tudjuk bélelni vele. A tésztát megszurkáljuk, majd 10-15 percre a hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük dermedni. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük benne a kosárkákat. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából.
A töltelékhez a tejszínt felforraljuk, a pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel, majd beleszórjuk a narancs és a citrom reszelt héját. Hozzáadjuk a felforralt tejszínhez, és besűrítjük a krémet. A tűzről levéve belekeverjük a citrom levét. Ha langyosra hűlt, megtöltjük vele a kosárkákat. A tetejüket kirakjuk friss málnával, és meghintjük porcukorral.

Elkészítési idő: 75 perc

 Málnás habcsók

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

3 tojásfehérje
15+6 dkg kristálycukor
10 dkg porcukor
2 evőkanál keményítő
10 dkg málna
1 evőkanál citromlé
2 dl tejszín habbá verve

Variációk málnára: 3+1 tuti recept

A málnát a 6 dkg kristálycukorral kis serpenyőben összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét fehéredésig verjük, hozzáadjuk a 15 dkg kristálycukrot, majd a 10 dkg porcukrot és a citromlevet, végül fakanállal beleforgatjuk a keményítőt is. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen csomós. A sütőt előmelegítjük 100 °C-ra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A málnavelőt belecsöpögtetjük a habba, de nem keverjük el simára vele, hanem hagyjuk, hogy márványos maradjon. A masszát nyomózsákba töltjük, vagy kanállal halmokat adagolunk a sütőpapírra. Körülbelül 1 órát sütjük, akkor jó, ha le tudjuk emelni a papírról, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínt habbá verjük, és két kisült habcsókot tejszínhabbal és málnával összetöltünk.

Tipp: tálalás előtt töltsük be, mert hamar megpuhulnak a habcsókok.

Elkészítési idő: 2 óra

Cikkünk a Nők Lapja Konyha júniusi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Még több sütirecept:

Variációk málnára: 3+1 tuti recept

2 könnyű ribizlis desszert » 

Variációk málnára: 3+1 tuti recept

3+1 különleges meggyes sütemény » 

Variációk málnára: 3+1 tuti recept

3 sütés nélkül készíthető nyári édesség » 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top