Gasztro

Vezet a somlói galuska… de még lenyomhatod!

Még csak egy hete zajlik a szavazás, és máris több mint huszonháromezren voksoltatok Magyarország kedvenc süteményére. A részeredmények alapján eddig a somlói galuska a nyerő. De vajon melyik lesz a tuti befutó?

Egy hét után a somlói galuska magabiztosan vezeti a szavazást 14 535 szavazattal. A második a rétes 12 170, szorosan mögötte a zserbó a harmadik 12 139 szavazattal. A krémes a negyedik, a túrótorta az ötödik helyen áll.

Az előszavazáshoz képest a külföldi sütemények nem szerepeltek jól. Egyedül az előszavazáson nyertes tiramisu került az első tízbe, jelenleg a hatodik. A hetediktől a tizedik helyen a Rákóczi-túrós, a gesztenyepüré, a Fekete-erdő torta és a dobostorta állnak.

Vezet a somlói galuska

Az eddigi eredmények alapján a legkevésbé a mandulatortát szeretjük, amely 1101 szavazattal leszakadva a mezőnytől az utolsó. Az utolsó előtti a baklava, amelyet az éclair fánk előz meg.
A szavazás állása szerint a túrós süteményeket szeretjük, hiszen az első tízben kettő is helyet kapott.

A szavazással – ahogyan korábban a kedvenc étel esetében is – szeretnénk egy pillanatképet készíteni korunk ízlésvilágáról, ezzel hozzájárulva hazánk gasztronómiai kultúrájához. Néhány év múlva érdekes lesz megismételni a szavazást, azt vizsgálva, hogyan változik a közízlés. Nagyon értékes információk ezek, hiszen rengeteget elmond egy korszakról annak gasztronómiája” – mondta Perger Péter, a
szavazást szervező NetPincér.hu ügyvezetője. Hozzátette: „Kicsit csalódott vagyok, mert azt hittem, hogy a képviselőfánk jobban szerepel – az a kedvencem.”
 
Az augusztus 23-án indult kezdeményezés célja kideríteni, hogy mi Magyarország kedvenc süteménye. A két héten és két napon át, szeptember 7-ig tartó szavazáson harminckilenc süteményre voksolhatunk. Az utolsó két napon elrejtik a szavazás állását, az eredmény szeptember 9-én lesz publikus. A szavazáson szereplő sütemények listáját előfelmérés után Pataki János, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének elnöke szakmai útmutatásával állították össze.

A szavazás a www.kedvencetel.hu oldalon található.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top