nlc.hu
Gasztro
4 vendégváró sütirecept képpel

4 vendégváró sütirecept képpel

Szeretnéd a vendégeket levenni a lábukról? Vagy ebéd után átugranak az anyósék? Ezekkel a gyümölcsös finomságokkal nem lőhetsz mellé. Négy letesztelt recept – közös nevező: a meggy.
 Meggyes-mákos sütemény

Hozzávalók 15-20 szelethez:

15 dkg Rama margarin
5 tojás
30 dkg cukor
30 dkg finomliszt
1 dl tej
1 csomag sütőpor
12 dkg darált mák
30 dkg magozott meggy

4 vendégváró sütirecept

A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verjük. A sütőport belekeverjük a lisztbe. A tojássárgáját a cukor másik felével fehéredésig verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a langyosított tejet és az olvasztott margarint. Mikor jól összekevertük, hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, a sütőporos lisztet és a mákot. Vajazott-lisztezett tepsibe öntjük, beleszórjuk a lecsepegtetett meggyet, és 160-170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, ha nem ragad rá a tészta, akkor jó.

 Meggyes házi krémes

Hozzávalók 10-12 darabhoz:
 
A tésztához:
15 dkg Rama margarin
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 tojás

A krémhez:

8 tojásfehérje
25 dkg cukor
16 dkg vaníliás pudingpor
1 l tej
40 dkg magozott meggy + a díszítéshez

4 vendégváró sütirecept

A margarint kihabosítjuk a porcukorral, és a tojásokat egyenként hozzáadva tovább habosítjuk, majd belekeverjük a lisztet. Papírral fedett tepsire kenjük a masszát, és 170 °C-os sütőben világosra sütjük. Kihűlés után lehúzzuk róla a papírt, majd visszarakjuk a tepsibe, és elkészítjük a krémet.
A pudingport a tej egy részével csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk, és az elkevert pudingport hozzáadva besűrítjük, de nem vesszük le a lángról, hanem folyamatosan kevergetve tovább forrósítjuk néhány percig. Eközben a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd a forró pudingot nagyon gyorsan és alaposan hozzákeverjük. A magozott meggyet eloszlatjuk a tésztán, és ráöntjük a forró krémet. Legalább 3 órára a hűtőbe tesszük dermedni, majd kockákra vágjuk.

Elkészítés: 70 perc
Hűtés: 3 óra

 Habos meggyes pite


Hozzávalók 8-10 szelethez:

A tésztához:
10 dkg Rama margarin
15 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 tojás

A töltelékhez:
30 dkg magozott meggy
2 tojásfehérje
10 dkg + 1-2 evőkanál cukor
ízlés szerint fahéj
3-4 evőkanál darált keksz
1 kis citrom reszelt héja
1 evőkanál keményítő

4 vendégváró sütirecept

A puha margarint elmorzsoljuk a liszttel és a porcukorral, majd a tojással omlós tésztává gyúrjuk. Kibélelünk vele egy piteformát, majd betesszük a mélyhűtőbe 10-15 percre. Utána 180 °C-os sütőben világosra sütjük, és hagyjuk kihűlni.

A magozott meggyet lecsepegtetjük. Ízlés szerinti mennyiségű (1-2 evőkanál) cukrot és fahéjat elkeverünk a darált keksszel, hozzáadjuk a meggyhez, ez majd felszívja a kifolyó levét. Ezt a keveréket az elősütött tésztára halmozzuk, kissé lenyomkodjuk. A tojásfehérjéből és 10 dkg cukorból habot készítünk, majd belekeverjük egy kis citrom reszelt héját és a keményítőt. A meggyre halmozzuk, és 180 °C-os sütőben 5-10 perc alatt rásütjük.

Elkészítés: 50 perc
Sütés: 30 perc

 Konyakos-meggyes csokoládétorta


Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:

 
4 vendégváró sütireceptA tésztához:
5 dkg puha Rama margarin
6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 evőkanál (holland) kakaópor
fél csomag sütőpor

A krémhez:
25 dkg puha Rama margarin
5 dkg (holland) kakaópor
25 dkg porcukor
1 dl konyak
15-20 dkg magozott meggy

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével, a kakaóporral  és a puha margarinnal kihabosítjuk. A fehérjét a cukor másik felével habbá verjük, majd a masszába forgatjuk. Végül hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Egy kerek tortaformát kivajazunk-lisztezünk, és egyenletesen belekenjük a masszát. 160-170 °C-os sütőben 30-40 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

A krémhez a kakaóport a konyakkal simára keverjük, hozzáadjuk a margarint és az átszitált porcukrot, majd sokáig habosítjuk. A tortakarikát 3 lapra vágjuk, és összerétegezzük a krémmel úgy, hogy a kimagozott meggyet a krémbe nyomkodjuk. Hagyjunk krémet a körbekenéshez is! Meggyel és csokoládéforgáccsal díszítjük

Tipp: a tésztalapokat is meglocsolhatjuk egy kis konyakkal, de ne túl sokkal!

Cikkünk a Nők Lapja Konyha júniusi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Még több sütirecept:

4 vendégváró sütirecept

Trifle, cheesecake, tiramisu: 3 tuti, mascarponéból készült édesség »

4 vendégváró sütirecept

Szilvaszezon: 3 kipróbált sütirecept »

4 vendégváró sütirecept

2 könnyű ribizlis desszert »

Recept.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top