Hol szerezheted be az alapanyagokat?
• Kapy-Ázsia élelmiszerbolt, 1025 Budapest, Kapy u. 52.
• Culinaris • Fővám téri csarnok Ázsia-boltja (alagsor) |
A Taste of Korea 2010 nevet viselő rendezvényen a koreai kultúra és a turisztikai látványosságok mellett a hagyományos gasztronómiából kaphatnak ízelítőt az ínyencek, akik végre Budapesten is megízlelhetik, hogy Csánggum (Jang-geum), a király szakácsa milyen ételeket szolgált fel a XVI. században.
A Koreai Köztársaság Nagykövetsége és a Marriott Szálloda közös szervezésében október 6. és 9. között látogatható bemutatókon a vendégek szeme láttára készítik el az azonnal fogyasztható ételeket. A gasztronómiai ismereteken túl kulturális és turisztikai kiállítással, esténként pedig hagyományos koreai hangversennyel szórakoztatják a jelenlévőket.
A bemutató az október 3-i nemzeti ünnephez, a koreai nemzetalapítás évfordulójához kapcsolódik. A legenda szerint i. e. 2333-ban Tangun, a félig isteni, félig emberi mitikus lény alapította a nemzetet, amelyből minden koreai származik.
Szójaszószban pácolt marhaszelet (Bulgogi) |
Hozzávalók (4 személyre):
• 60 dkg marha-felsőcomb vagy vesepecsenye
• 3 ek. cukor (méz)
• 2 ek. vörösbor
• 5 ek. apróra vágott zöldhagyma
• 2 ek. apróra vágott fokhagyma
• ½ vöröshagyma
• 6 ek. szójaszósz
• 1 ek. őrölt szezámmag
• 2 ek. szezámolaj
• őrölt fekete bors
• saláta
Elkészítés:
1. Vágd fel vékony szeletekre a marhahúst, és késsel finoman irdald be, hogy jobban átsüljön. A szeleteket vágd falatnyi darabokra, és áztasd be a cukor és a vörösbor keverékébe.
2. Keverd el alaposan a pácolt marhahúst a szójaszósszal, a fekete borssal, az apróra vágott fokhagymával, az apróra vágott zöldhagymával, a szezámmaggal és a szezámolajjal.
3. 30 percen keresztül hagyd állni a fűszeres marhahúst.
4. Süsd meg a fűszeres marhahúst a csíkokra vágott vöröshagymával együtt, és süsd a forró faszénre helyezett grillrácson vagy egy serpenyőben. Salátalevelekkel, gombával tálalva nagyon ízletes.
Tippek:
1. Ha szálirányra merőlegesen vágod fel a húst, jobban megpuhul.
2. Ha a szójaszósz mellett kis kólát öntesz a húshoz, jobban megpuhul.
3. A grillezett marhahúst rendszerint asztali, faszenes grillen készítik. Ehelyett azonban a 300 °C-os sütőben 10 percen át történő sütés is megfelel.
Marhahúsos-zöldséges tészta (Japchae) |
Hozzávalók (4 személyre):
• 15 dkg marhahús
• 15 dkg édesburgonya
• Üvegtészta (dangmyeon)
• 1 ½ ek. szójaszósz
• 1 ek. cukor
• 1 ek. őrölt szezámmag
• ½ répa
• ½ piros paprika
• ½ zöldpaprika
• 11 gerezd fokhagyma
• ½ teáskanál só
• 1 db hagyma
• 5 db szárított barna shiitake gomba
• szójaszósz
• cukor
• szezámolaj
• 1 tk. só
• 1 db tojássárgája
• 1 db szárított vargányagomba
• fenyőmag
Fűszerszósz:
• 2 ek. szójaszósz
• 1 ek. cukor
• 1 ek. apróra vágott zöldhagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• fekete bors
• 1 ek. szezámolaj
Elkészítés:
1. Vágd keskeny csíkokra a sovány marhahúst, és hagyd állni a fűszerszószban.
2. Vágd keskeny csíkokra a répát, a paprikát és a vöröshagymát. Kevés só hozzáadásával olajozott serpenyőben enyhén pirítsd meg őket.
3. Áztasd be a szárított barna shiitake gombát meleg vízbe, és vágd keskeny csíkokra, majd kis szójaszósz (½ ek.) hozzáadásával olajozott serpenyőben enyhén pirítsd meg.
4. Süsd meg a pácolt marhahúst az áttört fokhagymával, és amikor elkészül, tedd bele a 3. pontban elkészített gombát, és pirítsd tovább kb. 1 percig.
5. Főzd meg az üvegtésztát, amelyet meleg vízben előre megpuhítottál, majd öblítsd le hideg vízzel. Vágd fel kb. 20 cm-es darabokra, és keverd el szezámolajjal.
6. Keverd össze a 2., 3., 4. pontban előkészített alapanyagokat, és fűszerezd szezámolajjal, sóval, valamint fekete borssal (ízlés szerint kis cukorral vagy szójaszósszal ízesítjük).
7. A 6. pontban elkészített keveréket tedd tányérra, és díszítsd a megsütött és csíkokra vágott tojássárgájával, vargányacsíkokkal és fenyőmagvakkal.
Töltött kimchi (Tongbaechu-kimchi) |
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 fej kínai kel
• 1 csésze durva só (tengeri só)
Töltelékhez:
• 1 db kínai jégcsapretek
• 1 csésze koreai csilipaprikapor
• 1/3 csésze garnélarákszósz
• 1 db gyömbérgumó
• 2 ek. zúzott fokhagyma
• 1 db nagy zöldhagyma
• ¼ csomag nagyon zsenge, vékony szálú újhagyma
• ½ csésze édes rizsliszt (búzaliszt)
• cukor
• só
Elkészítés:
1. Távolítsd el a káposzták torzsáját, a fejeket pedig vágd négyfelé.
2. 10 csésze vízből és 1 csésze sóból készíts sóoldatot, és áztasd be a káposztafejeket kb. 2-3 órán keresztül. Amikor a káposzta átvette a só ízét, és kissé megereszkedett, öblítsd le alaposan hideg vízzel, és csepegtesd le.
3. Amíg a káposzták a sóoldatban áznak, főzd fel a ½ csésze édes rizslisztet ½ liter hideg vízzel. Forrásig főzd nagy lángon, majd állandó kevergetés mellett még 5 percig kis lángon. Az elkészült édes rizsmasszát hűtőben lehűtjük. Az édes rizslisztet búzaliszttel helyettesíthetjük!
4. Vágd fel keskeny csíkokra a retket, vágd apró szeletekre mindkét zöldhagymát. Aprítsd fel a fokhagymát és a gyömbért.
5. Keverd el jól a fűszerpaprikát a lehűtött édes rizsmasszával, add hozzá a felvágott retekhez, és kevergesd addig, amíg az egész piros színűvé nem válik.
6. Ezután add hozzá a zúzott fokhagymát, az apró szeletekre vágott zöldhagymát és gyömbért, a garnélarákszószt, a friss újhagymát, 1 tk. cukrot, majd sózd meg, és jól keverd össze.
7. A 6. pontban elkészített tölteléket simítsd egyenként a káposztalevelekre.
8. Helyezd a töltött káposztát nagy műanyag dobozokba, és érleld először szobahőmérsékleten egy egész napig, utána hűtőben tárold. Tálaláskor a kimchit vágd fel a megfelelő méretre.
A receptekért köszönet a koreai nagykövetségnek.