Chips helyett almachips |
Egészséges és ízletes nassolnivaló a nagy beszélgetésekhez vagy egy izgalmas könyv mellé.
Elkészítése: Hámozd meg az almát, és vágd vékony, kb. 2 mm-es szeletekre. Tedd egy enyhén kiolajozott tepsibe, és kb. 90 fokon süsd két és fél órán keresztül. Ha megsült, forgasd meg, és szárítsd még kb. fél órát. Ha olaj nélkül akarod elkészíteni, akkor a vékonyra vágott szeleteket egyszerűen szárítsd ki. Kissé időigényesebb, de rendkívül ízletes.
Hideg almaleves |
Hozzávalók: fél kg alma, 1 citrom leve, 1 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 db szegfűszeg, 7 evőkanál méz, 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítés: Az almát hámozd meg, majd vágd cikkekre. A citromlevet csepegtesd rá, hogy ne barnuljon meg. Forralj fel 1 liter vizet a mézzel, fahéjjal és szegfűszeggel, majd add hozzá az almát, és kb. 5 perc alatt főzd puhára. Adj hozzá egy csipet sót és a tejfölt. A lisztet keverd össze a tejszínnel, és lassú forrás közben keverd a leveshez. Hűtve tálald!
Zabpelyhes-almás muffin |
Hozzávalók: 4-5 db zöld alma, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 pohár tejföl, 10 dkg zabpehely, 2 db tojás, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 dkg olvasztott vaj, nyírfacukor vagy méz, fahéj
Elkészítés: Az alma kivételével keverd össze a hozzávalókat. Mosd meg, majd vágd apró szeletekre az almát. Keverd össze a tésztával, és adagold ki a sütőformákba. 180–200 °C-on kb. 20 perc alatt elkészül a finom desszert.
Nemcsak finom, egészséges is |
Mi az, amitől már az édenkertben is elcsábultak? Nem más, mint a finom és vitamindús alma. Mivel az almának most kezdődik a szezonja, nem árt, ha jobban megismerjük ezt az egészséges csodát.
„A piacon számtalan fajtájú alma közük válogathatunk. Bármelyik is legyen a kedvencünk, fogyasztása az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt mindenkinek ajánlott. Rendkívül gazdag A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban, ásványi anyagokban – többek között káliumban, magnéziumban és vasban –, amelyek nagyon jó hatással vannak a körömre, a hajra és a bőrre egyaránt. Emellett kiváló gyógyír az emésztési zavarokra, az ízületi gyulladásra, a köszvényre, a májpanaszokra, a reumára, a súlyfeleslegre és a vesebántalmakra. Ha mindennap megeszünk 2-3 almát, szervezetünk ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben” – mondta dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód-tanácsadója.
Ha van a közelünkben biopiac, lehetőleg onnan vásároljunk, mivel ott nem viaszozzák az alma héját, így hámozás nélkül is elfogyaszthatjuk. Az alma héjában koncentrálódik ugyanis a legtöbb A-vitamin, amely megvédi a szervezetünket a bakteriális fertőzésekkel szemben, valamint segíti a csont- és fogképződést.
A gyümölcshús rendkívül gazdag pektinben, emiatt az almából készült lé gyakran zavaros és sűrű. A pektin azonban nagyon hasznos a szervezet számára, mivel a bélműködés szabályozásával enyhíti a hasmenést és a székrekedést is. Emellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint segít a szervezetből kiüríteni a méreganyagokat. Ha vásárolunk, akkor a feszes héjú, sima felszínű almát válasszuk, ha pedig levet szeretnénk belőle készíteni, akkor a keményebb almákat részesítsük előnyben.
Forrás: Napsugár Életház