Gasztro

Egészséges édesség: joghurtos-kakaós torta

Sztárséfünk, Bereznay Tamás ezen a héten a joghurttal ismertet meg (jobban) minket.

Éljen a joghurt!Minden joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B2-vitamin-forrás. Ezeken kívül sok vitamint és többfajta ásványi sót is rejt, ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Azok a savanyú tejtermékek, melyekben élő joghurtkultúra is található, még inkább támogatják egészségünket. Így a legújabb kutatások szerint a joghurtfogyasztás csökkenti egyes betegségek (például a vastagbéldaganat) kialakulásának kockázatát, megszabadítja a szervezetet a mérgező anyagoktól, és egyensúlyban tartja a bélflórát. Emellett erősíti az immunrendszerünket, és csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Hazánkban a lakosság körülbelül 1,5 százaléka nehezen emészti meg a tejcukrot, ezért nem fogyaszthat tejet. Joghurtot azonban igen. A rendszeres joghurtfogyasztás csökkenti a laktóz-intolerancia mértékét.

További előnye, hogy felgyorsítja a zsíranyagcserét, és megszabadítja a testet a zsírpárnáktól, ezért fogyókúrákban rendszeresen szerepel.

 

Joghurtos-kakaós torta mézes joghurttal

Hozzávalók: 2 dl kristálycukor, 3 tojás, 4 dl sűrű görög joghurt, fél dl olaj, 3 dl liszt, 1 tk. sütőpor, 25 dkg meggy (befőtt vagy fagyasztott), fél dl kakaópor; 2 dl joghurt, 3 ek. méz.

A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, majd beledolgozunk 2 dl joghurtot és az olajat. Ezután beletesszük a sütőporral elkevert lisztet és legvégül az átszitált kakaót. Kivajazott, kilisztezett formába öntjük, tetejére szórjuk a meggyet, és 170 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Közben a maradék joghurtot elkeverjük a mézzel, és ezt kínáljuk a kisült torta mellé.

Éljen a joghurt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top