Gasztro

Gombaszezon: gombával gombolt csirkecomb zöldségpörkölttel

Szembenézni a gombával szinte harmadik típusú találkozás. Ufológiában járatlanok számára: J. Allen Hynek hivatásos amerikai pihent agyú (és csillagász) skálája szerint ez kapcsolatfelvételt jelent egy idegen civilizációval.

GombaszezonSzembenézni a gombával szinte harmadik típusú találkozás. Ufológiában járatlanok számára: J. Allen Hynek hivatásos amerikai pihent agyú (és csillagász) skálája szerint ez kapcsolatfelvételt jelent egy idegen civilizációval. A részletek Spielberg vonatkozó filmjében. Az ufóészlelések kora a hidegháború fellangyosulásával, majd szétpárolgásával aláhanyatlott, az idegenek a szputnyik kora után elvesztették érdeklődésüket a Föld iránt, s ebben szerepet játszhatott Brezsnyev szovjet szuperhatalmi vezető elborzasztó szellemi állapota, minek láttán reménytelennek vélték az emberiség jövőjét.

De nincs is szükség ufóra, ha rejtélyes idegenre vágyunk. Elég, ha egyszerűen elmegyünk gombászni. A gombát a tudomány a növények közé sorolta, azon logikusnak tűnő ok miatt, hogy nem képes helyváltoztatásra és a földből nő ki. Ezt a nézőpontot később felülvizsgálták, s ennek folyományaként a gombák önálló kategóriába soroltattak.

A gomba titkait az avarba takarja, kalapját jávorpálosan fél szemére húzza, s gyakran az ízével, ám sajnos néha a mérgével vesz le minket a lábunkról.

Az állat- és növényvilág között lebegő státuszából következik, hogy a gomba remekül illik mind a húsokhoz, mind a zöldségekhez, de önmagában is délceg. Most egy olyan variációt ismertetnék, amelyben a gombát a húshoz és a zöldséghez is társítjuk, majd mindent összeboronálunk. A fogás tökéletesen elkészíthető a szokványos csiperkéből, de ha elsöprő jólelkűséget tanúsítunk önmagunk iránt, akkor vásároljunk vargányát. Az is elég, ha csak egy megtermett vargányát veszünk a csirkecombokhoz, a többi lehet sampinyon. Lényeg, hogy vaskos termetű, mokány gombát vegyünk, amely jól szeletelhető, itt tehát ne számítsunk az amúgy igen nagy örömforrásnak minősülő róka-, kucsma- vagy szegfűgombára.

 

Gombával gombolt csirkecomb zöldségpörkölttel (1 óra)

Gombaszezon6 csirkefelsőcomb, 25 dkg nagy gomba, 2 édesburgonya, 2 cukkini, 2 kaliforniai paprika (vagy pritamin), 2 zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 2 lila hagyma, 1 kk. pirospaprika, 1-2 ek. sűrített paradicsom, 1 csokor petrezselyem, olaj, 1 ek. vaj, só, bors, kömény

1. 1-2 nagy gombát (a gombamix esetében a vargányát) vékony szeletekre vágunk. A csirkecombok bőrét fellazítjuk, és a bőr alá csúsztatjuk a gombaszeleteket. Sózzuk-borsozzuk a combokat, majd kevés olaj és a vaj forró keverékén pirosra elősütjük. Ezután a combok külön-külön alufóliába, majd együtt tepsibe kerülnek, s 180 °C-os sütőben tartózkodnak 45 percig.

2. A felaprított vöröshagymát megdinszteljük a hús (ki nem hűlt) helyén, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és gyorsan felöntjük néhány evőkanálnyi vízzel, kiforraljuk. A pörköltalapba beledobáljuk az összes többi, kockákra vágott zöldséget és a sűrített paradicsomot, 5 perccel később meg a gombát. Só, bors, csipet őrölt vagy zúzott kömény is jön.

3. Mindent zsírjára pirítunk, aztán újra öntünk alá egy kis vizet, mehet bele a felaprított petrezselyem, és fedő alatt mindent puhára párolunk. Tálaláskor a gombával gombolt combokat a gombás zöldségpörköltre tesszük.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top