Gasztro

Magyarország kedvenc ételei egy könyvben

Valami jó kis magyaros menüt keresel vasárnap ebédre? Mit szólnál egy Újházi tyúkhúsleveshez, vadassal, meg madártejjel? A receptek után sem kell nagyon kutakodnod - egy könyvben megtalálod mindet - hagyományos és újszerű - értelmezésben is.

Megjelent Magyarország Kedvenc Ételeinek receptkönyveA NetPincér.hu gondozásában elkészült Magyarország kedvenc ételeinek receptkönyve. A kötetben az év elején lezajlott Magyarország Kedvenc Étele szavazás legnépszerűbb ételeinek receptjei szerepelnek kétféle – hagyományos és újszerű – értelmezésben:

A gazdagon illusztrált kötetben összesen harminc étel – leves, főétel és desszert – receptje, valamint az ételek történetéről szóló számos érdekesség szerepel. A mindenki kedvencének számító Újházi tyúkhúsleves, töltött káposzta és madártej mellett a könyvben megtalálhatók a magyar konyha legnépszerűbb ételeinek receptjei.

Tradíció és reform egy könyvben

A könyv egyik különlegessége, hogy minden ételhez kétféle receptúrát és útmutatást ad: Várhelyi Miklós, az Országgyűlés Étterem séfje, a hagyományos, míg Kovács Lázár séf az újszerű elkészítési módokat mutatja be:

Dőljön bár minden össze… de az ősi ételek maradjanak!” – kérte Mikszáth Kálmán több alkalommal is, a szakma nagyjaitól. Az Ő kérésének megfelelően ragaszkodunk régi, magyar hagyományainkhoz és kötetünkben bemutatjuk a klasszikus elkészítési módját is a kedvenceknek – mondja Várhelyi Miklós, a könyv társzerzője.

Kovács Lázár így vélekedik erről: “A klasszikus, tradicionális megreformálásával modern formába öntöttük Magyarország kedvenc ételeit. Így a jelenkor konyhaművészeti kívánalmainak megfelelően alacsonyabb kalóriatartalommal, könnyebben és kevesebb idő alatt készíthetők el.

Gasztronómiai korrajz

Egyfajta gasztronómiai korrajz készítése volt a célunk a könyvvel: amellett, hogy megörökítjük a mai kor ízlését a kedvenc ételeken keresztül, egy mérföldkövet szeretnénk ezzel állítani, melynek segítségével mérhető a közízlés változása” – indokolta a könyv születését Perger Péter, a NetPincér.hu tulajdonosa. Hozzátette: érdekes lesz látni, hogy néhány év, vagy akár évtized múlva megismételve a szavazást hogyan változik a közízlés. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni a hazai gasztronómiai kultúrához.

A könyv már kapható a Líra.hu és a Bookline.hu oldalon, valamint a Líra könyvesboltokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top