Sütőtökös szabdzsi |
Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök (kb. 70-80 dkg)
4-5 nagyobb darab burgonya
2 db paradicsom
olaj
1 kiskanál római kömény
fél kiskanál kurkuma
1 kiskanál garam masala
víz
A sütőtököt szeleteljük fel, és a krumplival együtt tegyük sütőtálra. Forró sütőben, 35-40 perc alatt puhára sülnek. Ekkor hámozzuk le a héját, és kockázzuk fel a sütőtököt és a burgonyát.
Kevés olajon pirítsuk meg a római köményt, adjuk hozzá a kurkumát, a garam masalát, majd mehetnek hozzá a megtisztított zöldségek és a feldarabolt paradicsom is. Öntsünk hozzá kevés vizet, és 15 perc alatt pároljuk össze.
Ehhez ajánljuk: fasírtfélék, falafel, tofufasírt, de grillezett húsokhoz is megy.
Sütőtökös fusilli |
Hozzávalók:
350 g csavart tészta (fusilli)
400 g sütőtök
parmezán sajt
80 g vaj
2 gerezd fokhagyma
2 szál rozmaring
fél citrom
só, bors
A sütőtök héját vágjuk le, magját kaparjuk ki, húsát kockázzuk fel. Olvasszuk fel a vajat, és pároljuk meg rajta a felaprított fokhagymát, rozmaringot, és adjuk hozzá a sütőtököt. Fűszerezzük csipetnyi sóval, borssal, és locsoljuk meg citromlével. Fedjük le, és pároljuk addig, míg a sütőtök megpuhul. Ha szükséges, önthetünk alá még egy kevés vizet. Eközben forraljunk fel vizet egy lábosban, és főzzük meg benne a tésztát. Amikor megpuhult, szűrjük le, és keverjük össze a sütőtökös raguval.
Ehhez ajánljuk: leginkább szaftos húsokhoz, pörköltek, raguk mellé.
Sült cékla birsalmával |
Hozzávalók:
2 cékla
3 birsalma
1 kiskanál juharszirup
A céklát és a birsalmákat mossuk meg, és sütőlapra fektetve forró sütőben süssük puhára. 50-60 perc elteltével, mikor megpuhultak, vegyük ki a sütőből, és hámozzuk le a héjukat. Szeleteljük fel, és locsoljuk meg egy kevés juharsziruppal.
Ehhez ajánljuk: sült húsokhoz, párolt halakhoz.
Céklás gnocchi petrezselyemmártással |
Hozzávalók:
4 db cékla
4 szem krumpli
kb. 10 dkg liszt
1 tojás
só
10 dkg vaj
2 csokor petrezselyem
Süssük meg a céklát és a burgonyát héjastul a forró sütőben. Amikor megpuhultak, hámozzuk le a héjukat. A burgonyát villával nyomkodjuk össze, a céklát nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Dolgozzuk össze tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz. Gyúrjuk össze, majd lisztes deszkán formázzuk henger alakúra. Vágjunk le belőle kisebb darabokat, és lobogó forró vízben főzzük addig, amíg feljönnek a víz tetejére. Ekkor szűrőlapáttal vegyük ki a vízből, és hempergessük meg fűszeres vajban.
Ehhez olvasszuk fel a vajat, és pároljuk meg rajta a felaprított petrezselymet.
Ehhez ajánljuk: pörköltek,szaftos húsok, vagy sült marhahús, sült lazac mellé.
Grillezett körte balzsamos öntettel |
Hozzávalók:
4 körte
6 evőkanál balzsamecet
4 evőkanál méz
kakukkfű
5 dkg durvára tört dióbél
5 dkg márványsajt
Száraz serpenyőben pirítsuk meg a diót, majd tegyük picit félre. A körtét negyedeljük fel, magházát vájjuk ki, és egy kanálnyi vajon, fedő alatt pároljuk puhára. Szórjuk meg kakukkfűvel, 2 evőkanál mézzel és balzsamecettel, és főzzük, amíg a méz karamellizálódik. Tálaláskor hintsük meg dióval.
Ehhez ajánljuk: grillezett csirkéhez, párolt halhoz.
Tipp: a köretet gazdagíthatjuk kéksajttal is, ehhez tálalás előtt szórjuk meg 5 dkg márványsajttal, és egy percre tegyük a forró sütőbe.
Ízek, filmek, receptek, avagy a 8 legjobb gasztromozi Mivel két héten belül két új mozifilm is beindította az ízlelőbimbóinkat, gyorsan utánajártunk, milyen gasztrofilmek hozhatják még meg az étvágyunkat egy jófajta főzéshez vagy éttermi kóstolgatáshoz. Ínyenckedésre felkészülni! » |