Gasztro

Tészta Alfredo, ahogy Bereznay Tamás csinálja

A brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás. A karfiol energiatartalma alacsony (30 kcal), ám magas telítőértékkel párosul. A kelkáposzta egy vitaminlabda. Aki kalciumhiánnyal küzd, egyen sok kelkáposztát!

Mit tudnak a káposztafélék?A brokkoli kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás. Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő E-vitamin, B1- és B2-vitamin is. Energiaszegény, 10 dkg brokkoli energiatartalma mindössze 24 kcal.

A karfiol közeli rokonságban áll a káposztával, kelbimbóval, kelkáposztával és a brokkolival. Energiatartalma alacsony (30 kcal), ám magas telítőértékkel párosul. Jelentős a C-vitamin-tartalma, és bizonyos kéntartalmú összetevőket is megtalálhatunk benne.

A kelkáposzta egy vitaminlabda. Aki kalciumhiánnyal küzd, egyen sok kelkáposztát! Igen sok A-vitamint is tartalmaz. Remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. A benne előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre. A-vitamin-hasznosítását E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Előnye még, hogy nátriumban szegény, és 10 dkg energiaértéke csak 30 kcal.

 

Tészta Alfredo (30 perc)

Mit tudnak a káposztafélék?Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 50 dkg spagetti, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg szeletelt mandula, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, 5 dkg parmezán sajt, olívaolaj, 2 dkg vaj

A brokkolit, hosszabb szárát rajta hagyva, rózsáira szedjük. Vizet forralunk, majd sózzuk, 1 mk. szódabikarbónát adunk hozzá, és beletesszük a brokkolit. Ahogy újra felforrt, jeges vízbe szedjük, hogy minél hamarabb lehűljön, és roppanós maradjon. A mandulát zsiradék nélkül barnára pirítjuk. A hagymát finomra vágjuk, és olívaolajon lassan megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, felforraljuk és félrehúzzuk. Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, levéből 2-3 dl-t félreteszünk, majd lecsepegtetjük. Ezután visszatesszük a tejszínt a tűzre, hozzáöntünk 2 dl főzővizet, ízesítjük sóval, szerecsendióval és fekete borssal. 3 percig főzzük, ekkor beleforgatjuk a tésztát, majd legvégül az alaposan lecsepegtetett brokkolit. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a vajat, megszórjuk a mandulával és a frissen reszelt parmezánnal.

 

A héten két további receptet (karfiol curryvel és paradicsommal, szalonnás kelkáposzta csirkemellel) olvashattok a Nők Lapjában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top