A maximális 20 pontból 17-et, azaz három szakácssapkát kapott Gerendai Károly étterme, aki elmondta: az ételekkel az ítészek igen elégedettek voltak, és ez egyértelműen Miguel Rocha Vieira portugál séf érdeme. A kalauzban a többi között az általa megálmodott, „átértelmezett gulyásleves-kreáció” is szerepel, amelyet „agyondicsérnek”.
Fotó: www.costes.hu |
3 sapka = 2 csillag
A három szakácssapka két Michelin-csillagnak felel meg, de Gerendai mindezt a „túlzott bizalom” jelének tekinti, hiszen csupán abban reménykedett, hogy bekerülnek a kalauzba. Természetesen az elismerés jóleső érzéssel töltötte el, de meg is lepődött. Felhívta a figyelmet arra is, hogy több magyar étterem kapott 15-16 pontot – a Fausto’s és az Onyx 16-16 pontot, az Arcade, a Bábel Delicate és a Pierrot 15-15 pontot –, ami egy Michelin-csillagnak számít.
A Gault Millau gasztronómiai kalauz a Michelin Guide vetélytársa. Henri Gault francia étteremkritikus és Christian Millau író alapította 1965-ben. Rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket, 10 pont alá jó étterem nem mehet. Legföljebb 20 pont adható, de már a 17-18 pont is a legmagasabb szintű minőséget, kreativitást és ételkészítést jelenti. |