Gasztro

Melyik Magyarország kedvenc szaloncukra?

Konzervatív zselés vagy modern marcipános? A NetPincér.hu ma induló szavazásán azt szeretné kideríteni, melyik íz a legkedveltebb, melyik az ország kedvenc szaloncukra?

A szavazás keretében nem márkákra, hanem a boltok polcain megtalálható ízekre lehet voksolni. Huszonkét íz verseng a Magyarország kedvenc szaloncukra címért a hagyományos zseléstől a karamelláson át a marcipánosig. A kedvenc szaloncukrokra a mai naptól két héten át december 19-ig lehet szavazni a www.szaloncukor.hu oldalon. Az eredmény december 20-ára várható.

Kis magyar szaloncukor-történelem

A szaloncukor Franciaországból indulva német közvetítéssel került Magyarországra. Az 1800-as évek végére terjedt el széles körben, és azóta díszítjük vele a karácsonyfát. Eleinte cukorkákat és csokigolyókat csomagoltak sztaniolba és színes selyempapírba, a végeit sokáig kézzel rojtozták.

A XIX. század végétől szinte minden híres fővárosi cukrászda saját recept alapján készített szaloncukrot, így hasonlóan széles választék volt akkoriban, mint manapság. Arról sajnos nem maradtak fent feljegyzések, hogy melyik volt a legkedveltebb.

Melyik Magyarország kedvenc szaloncukra?

A rendszerváltás előtt, a 70-es, 80-as években kétféle szaloncukor volt elérhető, a csokoládébevonatos zselés és a híres konzum szaloncukor, mely csokoládébevonat híján gyakran olyan keményre száradt, mint a kő.

Ma családonként – a Nielsen piackutató vállalat egy 2008-as felmérése szerint – nagyjából egy kilogramm szaloncukrot vásárolunk karácsonyra, összesen 3600 tonnát. Egy család rendszerint többféle ízt is vásárol, hogy mindenki találjon kedvére valót.

Tipp: 3 szuper háziszaloncukor-recept »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top