1. Durvára vágott pisztácia – szinte mindenféle tortán és süteményen jól mutat a ragyogó zöld finomság. Díszíthetjük vele az édesség tetejét, de krémes sütiknek akár az oldalát is. Az apróra vagdalt natúr pisztáciával szórjuk meg az aprósüteményeket, bonbonokat, mézeskalácsot, sőt, szitálhatunk rá egy kis porcukrot is.
2. Pralinégolyó – Tortaszeletek megjelöléséhez remek ötlet a kakaóporban meghempergetett pralinégolyócska. A golyókat mártsuk olvasztott tejcsokiba, csöpögtessük le, majd bőségesen hempergessük meg kakaóporban. Kézzel azonban ne nyúljunk hozzá, mert a kakaópor nedves lesz!
Tipp: ha nem akarsz pepecselni, raffaellóval vagy egyéb golyó alakú desszerttel is helyettesítheted a pralinékat.
3. Habcsók – Valóságos behavazott táj tárul elénk, ha apró darabokra tördelt hófehér habcsókkarikákat halmozunk a csokoládéval bevont torta tetejére.
4. Cukorgyöngy – Szülinapi gyerektorták díszítésére keresve sem találnánk jobbat, mint a színpompás cukorgyöngyök, cukorkák. A cukorgyöngyök persze nem csupán a gyerektortákon festenek jól, mindenféle apró desszertnek (pl. cupcake) bohókás hangulatot kölcsönöznek. Még nedves mázra szórjuk, hogy jól megtapadjanak.
5. Kókuszreszelék – A kókuszgolyó elengedhetetlen kísérője, ez nem újdonság, de díszként is remekül hasznosítható. Az ellentétes színek jól mutatnak egymáson, így főként a sötét alapszínű torta peremét vonjuk be a hófehér reszelékkel.
6. Narancskarika – A cukorszirupban párolt, hajszálvékonyra vágott narancsszelettel befedett tejszínes torta is igen mutatós. Hogy jobban tartson a díszítés, vonjuk be a gyümölcsöket sárgabarackzselével.
Tipp: próbálkozhatsz citrommal és lime-mal is – a fantáziadúsan elrendezett gyümölcskarikák már színükkel is gyönyörködtetnek.
7. Kandírozott gyümölcs – A cukormázas gyümölcsökkel – legyen az narancs, citrom cseresznye vagy éppen ananász – a legegyszerűbb süteményt is fel tudjuk dobni, és ellenállhatatlan finomságot tudunk belőle varázsolni. Vékony szeletekre vágva krémmel töltött tortákat díszíthetünk vele. A kandírozott cseresznyeszemek remekül mutatnak egy hófehér torta szélén felsorakoztatva, és csakúgy, mint a pralinégolyók, a tortaszeletek megjelölésére is alkalmasak.
8. Kávészem – A sötét színű torták szeleteinek jelölésére csokoládébevonatú kávészemet vagy a kávészemet mintázó csokoládét használjunk, de kávékrémes bonbonok tetejére is biggyeszthetünk belőlük egyet–egyet.
9. Cukormáz – Mézeskalácsok díszítésére kiválóan alkalmasak a színes cukormázak, masszák. A mázat pillanatok alatt összedobhatjuk otthon, de a boltokban is találunk por alakú, zacskós változatot. Töltsük nejlonzacskóba a masszát, majd vágjunk kis lyukat a zacskó egyik sarkán, és a kihűlt aprósüteményeket kenjük meg a cukormázzal. Rajzolhatunk sormintát, pontokat, vagy akár kontúrozhatjuk is a széleket. Jobban érvényesül a díszítés, ha teljesen más színe van, mint a máznak.
Tipp: Ha cukorgyöngy is kerül a süteményre, még azelőtt szórjuk a mázra, mielőtt megszáradna, különben nem ragadnak bele kellően a cukorszemek. Amíg teljesen meg nem dermedtek a sütik, ne tegyük őket egymásra, nehogy összeragadjanak.
Meleg cukormáz készítése: keverjünk össze 20-25 dkg finoman átszitált porcukrot 2-3 evőkanál vízzel, és folyamatosan kevergessük, amíg sűrű sziruppá nem áll össze. A mázat még melegen használjuk fel. Tetszés szerint ízesíthetjük (pl. vaníliás porcukorral), és színezhetjük ételszínezékkel.
Hideg cukormáz készítése: 30 dkg finom szitán átengedett porcukrot keverjünk simára két tojás fehérjével és fél citrom levével.
10. Kandírozott virágszirom – A halvány pasztellszínben pompázó, cukrozott virágszirmokkal díszített torta nem csupán étvágygerjesztő, hanem romantikus és elegáns színfoltja az ünnepi asztalnak. Talán a legmutatósabb a rózsa, az ibolya és az árvácska cukorruhába bújtatott változata.
Tipp – Így készíthetsz cukormázas rózsaszirmot:
1 tojásfehérjét 3 evőkanál vízzel lazán felverünk, és egy öblös tálkába öntjük. A szirmokat egymás után megforgatjuk benne, majd lerázzuk róla a felesleges tojáshabot, végül alaposan megmártogatjuk porcukorban és hagyjuk megszáradni.
11. Marcipán – Marcipánból készített díszekkel nem csupán a marcipántorta tetejét ékesíthetjük. Két fóliaréteg között nyújtsuk ki a tömbökben kapható marcipánmasszát, és szaggassunk ki belőle különféle karácsonyi motívumokat, ezekkel díszítsük fel a torta tetejét.
Tipp: még ünnepibb lesz a torta, ha apró dekorcukrokkal öltöztetjük fel a marcipánfigurákat.
12. Csokiforgács – A csokoládéforgács borzasztó sokféleképpen felhasználható díszítési mód, ráadásul pillanatok alatt elkészíthetjük. Zöldséghámozó segítségével vagy egy éles késsel mutatós csokiforgácsokat hánthatunk le a tábláról. Az is jó megoldás, ha a csokit megolvasztjuk, majd vékonyan rásimítjuk egy sima, hűvös felületre (pl. márványlap, esetleg sütőlap). Addig hagyjuk hűlni, amíg épp dermedni kezd, ekkor egy lapos végű fémlapátkával feltoljuk a felületről. A csokiforgács a tejszínes torták klasszikus dísze, a csokitortákat pedig fehércsoki-forgáccsal díszíthetjük.
13. Porcukor – A cukorszórós technikával főként olyan tortákat, süteményeket díszíthetünk, melyek teteje nem krémes. Szükségünk lesz egy keményebb – például karton – papírra, meg egy ollóra. Vágjunk ki tetszőleges mintá(ka)t a lapból, és a sablon segítségével szitáljunk valamilyen alakzatot (pl. csillag, fenyőfa) a süti szeletekre vagy a torta tetejére.
Hasonló eredményt kapunk, ha tortaalátétet használunk erre a célra. Helyezzük a torta tetejére a csipkedíszítésű papírt, és szórjuk meg alaposan porcukorral. Ha készen vagyunk, óvatosan emeljük le a papírt, hogy a forma el ne maszatolódjon.
Tipp: A porcukrot előzőleg átszitált kakaóval is kombinálhatjuk így még változatosabb formákat alkothatunk. Porcukor helyett kakaóport, fahéjas cukrot, finomra darált mogyorót, mandulát vagy csokidarát is használhatunk.
14. Tojáshab – A tojáshab nemcsak pazar külsővel ruházza fel tortáinkat, hanem ellenállhatatlanul ínycsiklandozó is. Bármilyen gyümölcstortán, pitén jól fest a légies borítás. A felvert habot töltsük nyomózsákba, és hullámvonalakban vigyük fel a tortára, majd forró sütőben pirítsuk barnára a széleit.
15. Tejszínhab – Túlzás nélkül állítható, hogy a legalapvetőbb sütidekor, de azért ezt is tökélyre lehet fejleszteni. Egy sötét színű tortán nagyon jól mutatnak a kemény tejszínhabból készült dekorációk. A habrózsákat, köröket, girlandokat vagy egyéb mintákat röviddel tálalás előtt nyomjuk a tortabevonóra. Tejszínes gyümölcstorta peremére nyomjunk nyomózsákkal apró habrózsákat, és helyezzünk a közepükbe egy-egy hajszálvékonyra szeletelt, spirálisan megcsavart citromkarikát.
Tipp: Ha nem tudod profi módon használni a nyomózsákot, és nem akarod elrontani a remekművedet, úgy mehetsz biztosra, ha a kívánt dekorációt sütőpapírral bélelt tepsire nyomod, lefagyasztod, majd még fagyott állapotban a díszíted vele a tortát.
Zöld torta 1700 recepttel, valódi gasztrogurukkal és különleges finomságokkal vár a Sülvefőve gasztroközössége! Íme, egy marcipános-pisztáciás finomság kiemelt séfünk, Hernyák Tomi konyhájából. » |