Gasztro

Édes karácsony

Karácsonykor egyszerre csak mindennek története lesz. A nagy menettel megszerzett utolsó zacskó Koronás Cukornak, a véletlenül felfedezett, tökéletes ajándéknak, a várakozáson felül alakuló, meghitt ünnepnapoknak. A gondviselést még ma is érzem, ahogy összeállnak az eltervezett dolgok. De gyermekként valahogy még varázslatosabb hangulat ölelte körül ezeket a napokat. Mindenhol sütiillat volt, hipp-hopp ott termett a feldíszített fa a nappaliban, még a sütő megszokott aranyfénye is sejtelmesebbnek látszott, mint az év többi napján.

Mindig kedves kép, ahogy a gyerekek a sütő előtt leskelődnek, és figyelik, hogyan ölt valódi süteményformát az a sok összekavart hozzávaló. Talán ez lehet a karácsony esszenciája. Az együtt töltött idő és a készülődés. Ezért elhatároztam, hogy összegyűjtöm a gyerekek három kedvenc karácsonyi receptjét, amik együtt elkészítve és tálalva az idei ünnep jelképévé válhatnak.

Csenge 3 éves. Imád a konyhában sürögni-forogni, a kezével tésztát gyúrni. Mégis a kedvence az anyukája titkos karácsonyi forró csokija. Szerinte az igazán jó forró csoki sűrű és bajszot csinál. Csenge mamájával fél tábla édesítetlen csokoládéból készíti, amelyet fél deci vízzel összekeverve olvasztanak fel. Egy csésze tejhez adják, amibe 2 evőkanál Koronás Aranybarna cukrot és mézet tesznek egy kis fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve. Csenge esküszik, hogy házi készítésű tejszínhabbal a legjobb, és pillecukorral.

Édes karácsony

Balázs 6 éves. Kedvence a hólabda, amiből alkalom adtán hóembert is épít. Először a könnyű piskótát készítik el, majd hengert szaggatnak belőle anyukájával. A krémhez a tejet főzés közben kavargatva besűrítik rétesliszttel. 10 dkg vajat 1 vaníliarúddal, 15 dkg Koronás Porcukorral habosra készítenek. Majd a kihűlt, tejes alapot összekeverik a felvert mázzal. És kész is a krém. Két piskótakorong közé és a hengerek oldalára kenik a fehér masszát, hogy jól rátapadjon a kókuszreszelék. A tetejére egy korongnyi keserűcsoki-öntet kerül.

Lili 4 éves, rajong a mézeskalácsért. Szerinte minél mézesebb, annál jobban ízlik az egész családnak. A mézeskalács receptjét mindenki ismeri, a titok nem is abban rejlik, hanem a fantáziában: milyen mesebeli mandula-madarak, drazsé-királyfik és csillagszemű királylányok kerekednek belőlük.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top