Narancsos süti zabkorpából |
Hozzávalók:
1 db narancs
1 db tojás
1 narancs lereszelt héja
1,5 dl tejföl
100 g zabkorpa
sütőpor
méz
Elkészítés: Keverd össze a tejfölt, a zabkorpát, a tojást, a lereszelt narancshéjat, a sütőport és a mézet, majd hagyd állni 1 órát. Ezután add hozzá a sütőport és a tésztát tedd bele a sütőformába. A narancsokat szedd gerezdekre és nyomkodd a tészta tejére. 200 fokon, körülbelül félóra alatt elkészül ez az egészséges és finom desszert.
Narancsos sütőtökleves gyömbérrel |
Hozzávalók:
1 sütőtök
1 db lila hagyma
gyömbér
1 db sárgarépa
reszelt narancshéj
olívaolaj
tökmag
reszelt sajt
1 db édesburgonya
2 dl tejszín
só
bors
Elkészítés: Vágd apró darabokra a zöldségeket, pirítsd meg az olívaolajon, fűszerezd ízlés szerint, majd öntsd fel vízzel és főzd puhára. Ha megfőtt, turmixold össze, és tedd bele a tejszínt. Tálaláskor szórd meg sajttal és tedd bele a tökmagot, végül szórd bele a narancshéjat.
Nemcsak finom, egészséges is… |
„Ha a komor téli időjárás miatt kedvetlenek vagyunk, akkor mindenképp ajánlott egy kellemes, illóolajos fürdő. A narancs nyugtatja az idegrendszert, ellazít és javítja a közérzetünket. Szűrt leve kiváló kozmetikum: megnyugtatja a kipirosodott bőrt, ha pedig szegfűszeggel tűzdeled meg, az egész lakást illatosíthatod vele.” (Dr. Borbényi Erika, a Napsugár életház orvosa és életmód-tanácsadója)
A narancs nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, kisebb mennyiségben pedig K- és B-vitamint, folsavat, magnéziumot, káliumot és antioxidánsokat, ezért fogyasztása – főleg a téli időszakban – kifejezetten ajánlott.
Kiváló a bőrrendellenességek, emésztési zavarok, ínysorvadás, köszvény, láz, magas vérnyomás, meghűlés, hurutos megbetegedések, reuma és szívpanaszok, valamint a tüdőgyulladás kezelésére. Emellett tisztítja az emésztőrendszert, erősíti a hajszálerek falát, valamint a szív és a tüdő működésére egyaránt kedvező hatással van. Mivel kalóriatartalma rendkívül alacsony, így azok is bátran fogyaszthatják, akik súlyfölösleggel küzdenek.
Így tárold! Vásárlásnál a súlyos, kemény, vékony héjú gyümölcsöt válasszuk. A narancs a hűtőben akár több hétig is eláll, de ha szobahőmérsékleten tároljuk, akkor minél hamarabb ajánlott elfogyasztani, ugyanis néhány napon belül száradásnak indul. A szükséges mennyiségű vitamin és ásványi anyag pótlásához heti 2-3 alkalommal két deciliternyi frissen facsart narancslé fogyasztása is javasolt.
Tipp: még több narancsos receptért kattints ide! »
Forrás: Napsugár életház
5 ínyencbolt Budapesten |