Gasztro

5 ínyenc levesbetét

Egy egyszerű hús- vagy zöldséglevest felturbózni nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen: a metélt vagy csipetke helyett próbáld ki alábbi levesbetétjeinket, melyek feldobják a hétköznapi fogásokat.
 Sajtgombócok

5 ínyenc levesbetétHozzávalók 4 személyre:
• 10 dkg parmezán
• 3 evőkanál liszt
• 2 tojás
• 1 evőkanál tejföl
• kevés reszelt szerecsendió
• 1 teáskanál szárított oregánó
• só, frissen őrölt bors

A tejfölt és a felvert tojásokat alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá a reszelt parmezánt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és ízesítsük a reszelt szerecsendióval és az oregánóval. Apránként adjuk hozzá a lisztet, majd hagyjuk állni a masszát 10 percig. Utána nedves kézzel formáljunk kis
gombócokat belőle, és forrásban lévő vízben 10 perc alatt főzzük ki őket. Nálunk ezúttal karalábéleves betétjeként szerepelt, de bármilyen zöldségleveshez, raguleveshez illik.

 Maceszgombóc

5 ínyenc levesbetétHozzávalók 4 személyre:
• 12 dkg pászka
• 5 dkg vaj vagy libazsír
• 2 tojás
• 1 maréknyi aprított petrezselyemzöld
• fél mokkáskanál gyömbérpor
• só, bors

A pászka felét áztassuk hideg vízbe, a másik részét pedig törjük nagyon apróra, esetleg tegyük aprítógépbe. A tojások sárgáját keverjük el a meglangyosított vajjal vagy zsírral, ízesítsük sóval, borssal, gyömbérrel. Tegyük hozzá az alaposan kifacsart pászkát, majd apránként keverjük hozzá a darált pászkát és a petrezselymet. A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, ezzel lazítsuk fel a masszát. Félórára tegyük a hűtőbe, majd nedves kézzel formáljunk golflabda nagyságú golyókat belőle. Forrásban lévő, sós vízben 8-10 perc alatt főzzük ki őket. Húsleveshez illik a legjobban.

 Gombás batyuk

5 ínyenc levesbetétHozzávalók 4 személyre:

A tésztához:
• 25 dkg liszt
• 3 tojás + 1 tojásfehérje
• csipet só
• 2 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

• 30 dkg gomba
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 kanál evőtejföl
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál olaj
• 1 teáskanál liszt
• 1 maréknyi aprított, friss petrezselyem
• só, bors

A töltelékhez a felaprított vöröshagymát pároljuk üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá az apróra vágott gombát és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és mikor elfőtte a levét, vegyük le a tűzről. Szórjuk meg a liszttel, majd keverjük hozzá a tejfölt és a petrezselymet. Míg hűl a gombás töltelék, gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit. Nyújtsuk ki a tésztát, és egy lisztezett deszkán pohárral szaggassunk belőle kisebb korongokat. Minden korong közepére tegyünk a gombás töltelékből, majd a tészta széleit kenjünk körbe tojásfehérjével. Jól nyomkodjuk le a széleket, és forrásban lévő, sós vízben főzzük ki a batyukat. Akkor kész, amikor feljön a víz tetejére. Zöldséglevesbe, húslevesbe passzol leginkább.

 Rozmaringos kiflikruton

5 ínyenc levesbetétHozzávalók 4 személyre:
• 3 darab száraz kifli
• 1 teáskanál friss rozmaring
• fél mokkáskanál só
• 2 teáskanál olívaolaj

A kiflikből vágjunk 1 cm széles karikákat, és terítsük szét őket egy sütőpapírral borított tepsin. Locsoljuk meg az olívaolajjal, szórjunk rá sót és az aprított rozmaringot. 180 fokos sütőben 15 perc alatt süssük ropogósra. Hagymaleveshez, különféle krémlevesekhez, raguleveshez egyaránt illik.

 Sajtos-zöldfűszeres burgonyagombóc

5 ínyenc levesbetétHozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg burgonya
• 2 tojássárgája
• 15 dkg liszt
• 15 dkg reszelt sajt
• 1-1 mokkáskanál (szárított) oregánó és bazsalikom
• 1 evőkanál vaj
• 2 evőkanál tejföl
• só

Tisztítsuk meg a burgonyát, vágjuk kockára, és sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, krumplinyomóval törjük össze, és hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá a lisztet, a tojássárgáját, a tejfölt, a puha vajat és a reszelt sajtot. Sózzuk, majd adjuk hozzá az oregánót és a bazsalikomot. Gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formáljunk belőle kisebb golyókat. Forrásban lévő, sós vízben főzzük ki a gombócokat. Ragulevesekhez ajánljuk.

Cikkünk a Nők Lapja Konyha novemberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Tipp: kattints ide még több levesreceptért! »

5 ínyenc levesbetétA leveskocka halála, avagy hogy készítsünk alaplevet? 4 bevált recept
Kétségtelenül gyorsabb megoldás egy leveskockát belepottyantani a rotyogó vízbe, ám ha nyugodt lelkiismerettel akarsz a családod szemébe nézni, felejtsd el az ízfokozókat, és tanulj meg alaplevet készíteni. Megmutatjuk, hogyan! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top