Gasztro

Tuti reggeli recept: Habart tojás májkrémpöttyökkel

Hideg télben a szombat reggelek nem ösztönöznek arra, hogy kilépjünk a lakásból. A csemete még alszik a péntek esti kakaózsúr után, a feleség teszteli a tízperces hajfestés tényleges időtartamát, kint latyak van, s nem is a földön lesz belőle latyak, hanem az égből hullik egyenest, mintha megint világvége közeledne. Vagy mintha túl is haladt volna már rajtunk.

Tuti reggeli recept: Habart tojás májkrémpöttyökkel

Egy könnyű menü:
2 recept Bereznay Tamástól »  

Ilyenkor egy derék, családszerető férfiember leteszi a sportújságot – kedvence már úgyis kiesett a Bajnokok Ligájából –, és nekilát összeütni egy reggelit. A reggelikészítés mélyen gyökerező társadalmi meggyőződés szerint nem ejt csorbát a családfői méltóságon, ellentétben például a zöldborsófejtéssel. Reggelit alkotni férfias cselekedet, nem bonyolult, egy átlagapa is eligazodik a felhasználandó alapanyagok és fűszerek között, majd büszkeséggel telten viheti be az ágyba munkája gyümölcsét. Ez a legjobb gyógyír a törülközőturbán alatt kuporgó, a hajszínnel elégedetlen asszonyok búbánatára.

Hogy ez a reggeli miből is áll, arra pontosan tippelhetünk: ceruzazacskós kávé forró vízben elkeverve, filteres tea, jobb esetben lekváros zsömle vagy parizeres kenyér mellett, rosszabb esetben tasakos bögrelevessel vagy konzerv túrós táskával. De nyilván a szándék számít, az, hogy a férfiú saját kezűleg készít reggelit, s ebbe belefőzi minden meg nem írt költészetét; a neszkávé egy modern módra tárgyiasult szerelmi vallomásként értendő, s ha még rántottát is készített, akkor az maga a hűségnyilatkozat.

A dicséretes szándék mellett azonban a reggeli minőségével sem árt elbűvölni a kedvest. Mert ha füstölt májkrémpöttyökkel díszített habart tojást tálalunk, akkor a hűségnyilatkozatot azonnal alá is írják. A búbánat elszáll, már a hajszín is szebbnek tetszik, a kinti latyak meg kit érdekel, ha egyszer olyan jó idebent?!

Tipp: még több ötlet reggelire »

 

Habart tojás májkrémpöttyökkel

Marton Levente: A reggelik idejeHozzávalók:

4 tojás

2-3 ek. tej vagy tejszín

4-5 szelet pirítós

10 dkg füstölt májkrém

2 ek. tejföl

1 kk. csemege paprikakrém

2 ek. felaprított metélőhagyma

só, őrölt fehér bors, vaj

1. A májkrémet, a tejfölt és a paprikakrémet alaposan összekeverjük, a legjobb, ha forgókéses robotgépben. Adhatunk hozzá kevés szoba-hőmérsékletű vajat is.

2. Egy edényben vizet forrósítunk, majd amikor már gőzölög, ráhelyezünk egy másik edényt, de az alja ne érjen a vízbe. A tojásokat a tejszínnel (tejjel) és csipet sóval, fehér borssal lazán felverjük, a gőz fölé helyezett edénybe öntjük, majd spatulával vagy fakanállal lassan elkezdjük kevergetni. A habart tojás a létező legkrémesebb tojásétel, a rántottánál puhább és rezgősebb, ő a tojásételek hastáncosnője.

3. Gőzölve a tojás nagyjából 6 perc alatt készül el, folyamatos és óvatos kevergetés közepette. Amikor már szépen összeállt, de még kocsonyás, azonnal vegyük le a gőzről, és kanalazzuk rá a megpirított-megvajazott kenyérszeletekre. Nagyon jól illik hozzá a meg nem pirított, vékonyra szeletelt bajor rozskenyér is.

4. Ízesítsük-színesítsük a légiesre kikevert füstölt-tejfölös májkrémmel, szórjuk meg a felaprított metélőhagymával, és bűvöljük vele az asszonykát. A metódus morózus férjek lábról levételére is alkalmas.

Marton Levente: A reggelik idejeCikkünk az e heti  Nők Lapjában jelent meg. A legfrissebb szám tartalmából:

  • Nők az elmúlt évtizedből
  • Ne várjuk a csodát! Higgyünk benne!
  • Marton Levente: Reggelik ideje
  • A világ leggömbölyűbb kockája
  • Mi jó történt veled 2010-ben? 
  • Nem leszünk hírmanökenek!

 Ha előfizetnél a hetilapra, katt ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top