Pulyka- és burgonyapüré |
Vágjuk kisebb darabokra a pulykahúst és a burgonyát, és pürésítés előtt egy kis adaghoz adjunk egy kis vizet. Mixeljük addig botmixerrel, amíg finom pürét nem kapunk. Ismételjük meg ugyanezt a folyamatot a maradék pulykával és burgonyával.
Hozzávalók (2-3 adag):
• 22,5 dkg főtt pulykahús
• 1 közepes méretű, főtt burgonya
Főzési idő: 5 perc
Sajtos karfiol |
Szedjük rózsáira a karfiolt, és pároljuk meg ételpárolóban, vagy 10-12 perc alatt főzzük vízben puhára. Amíg a karfiol puhul, készítsük el a szószt: olvasszuk meg egy edényben a vajat, keverjük bele a lisztet, hogy krémszerű állagot kapjunk, majd adjuk hozzá a tejet, és kevergessük, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Vegyük le az edényt a tűzről és keverjük bele a szószba a reszelt sajtot. Tegyük hozzá a karfiolt, és pürésítsük az ételt botmixerrel.
Hozzávalók (2-3 adag):
• 20 dkg megmosott karfiol
• 2 dkg vaj
• 2 kávéskanál finomliszt
• 2 dl tej
• 5 dkg közepesen kemény reszelt sajt, például cheddar, gruyere vagy gouda
Főzési idő: kb. 15 perc
Gesztenyés-almás pulyka |
Pároljunk puhára kevés vízben, fedő alatt néhány szem hámozott, mélyhűtött szelídgesztenyét. Az almát is főzzük meg. A zsírtalanított pulykát olajon megpirítjuk, majd megpároljuk. Kihűlve turmixolhatjuk egybe az összetevőket.
Hozzávalók (1-2 adag):
• 7 dkg alma,
• 3 dkg gesztenye
• 40 dkg pulyka
Főzési idő: kb. 20 perc
Téli fügés csemege |
A banánt összeturmixoljuk a mézzel, és hozzáadjuk a zabpehelyhez. A fügét apró darabokra vágjuk, az almát lereszeljük és a korábban elkészített mézes banánhoz adjuk. Citromlével ízesítjük. Az ételt 1 éves kor feletti gyermekek fogyaszthatják.
Hozzávalók (2-3 adag):
• 4 dkg banán
• 5 dkg alma
• 1 dkg füge
• 1 dkg zabpehely
• méz
• citrom
Elkészítési idő: kb. 5-10 perc
Banános almapüré |
Hámozzuk meg a banánt, és vágjuk apró darabokra. Helyezzük a banán- és az almadarabokat egy edénybe, majd adjunk hozzá egy kis vizet vagy almalét. A botmixerrel turmixoljuk simára a gyümölcsöket. (6-9 hónapos korig)
Hozzávalók (4 adag):
• 1 kis érett banán (kb. 10 dkg)
• 1 nagyon érett alma, meghámozva és felvágva (kb. 15 dkg)
Elkészítési idő: kb. 5 perc
• Válasszuk meg körültekintően a megfelelő pillanatot. Legyen a baba és a mama is nyugodt és figyelmes − az ebédidő például ideális az első próbára.
• Csillapítsuk a baba étvágyát először egy kis tejjel − fokozatosan szokjon hozzá a szilárd táplálékhoz, ne egyen rögtön komplett fogásokat.
• Győződjünk meg róla, hogy a baba jól megtámasztva ül az etetőszékben, és ne hagyjuk, hogy például a tévé elvonja a figyelmét.
• Etetőkanállal etessük a babát! Ha az étel azonnal visszajön, próbálkozzunk ismét mindaddig, amíg a baba hagyja. Ne felejtsük közben mondogatni, milyen finom is az étel!
• Ne adjunk a babának túl sokat! Meglepően tapasztaljuk majd, hogy eleinte milyen kevés elég neki a telítettségérzéshez. Lehet, hogy már két-három kanál étellel is beéri.
A recepteket a Braun a londoni Great Ormond Street-i kórház gyermekdietetikusával, Marion Noble-lel közösen dolgozta ki babák és kisgyermekek számára.
Folyamatos időhiányban szenvedsz? Akkor egy jó botmixer nagy terhet fog levenni a válladról. A sokoldalú Braun Multiquick MR320 botmixer tökéletes arra, hogy könnyedén elkészítsd a család és a bébi kedvenc fogásait. Fröccsenésgátló kialakításának köszönhetően a lehető legkisebb rendetlenséggel úszhatod meg az etetést − márpedig a baba biztosan gondoskodik egy kis ramazuriról! A botmixer csomagolásában található „Braun útmutató a kisgyermekek táplálkozásához” kiadványban további fontos tanácsokat olvashatsz a babák étkezésével kapcsolatban. |