Gasztro

Híres emberek híres éttermei

Nem csak Hollywoodban nyitnak a sztárok éttermet, itthon is egyre több híresség kipróbálja magát a vendéglátásban. Íme, kilenc népszerű hely, ahol a szomszéd asztalnál biztosan ül egy ismert ember. Vajon szusit vagy paprikás krumplit kér?
Nobu

Kié: Andy Vajna filmproducer

A Kempinski Hotelben nemrég megnyitott Nobu névadója Nobuyuki Latsuhisa tokiói mesterszakács. Világsikerének titka, hogy összeházasította a semleges ízű japán konyha hagyományait Dél-Amerika gazdagon fűszeres ízvilágával. Ránézésre mintha nem is nyers halat készülnénk enni, hanem egy ízletes japán festményt.
Andy Vajnának elárulom: rá se bírok nézni a nyers halra. Megérti. Sokan vagyunk így ezzel. Cseh László úszóbajnok olimpikon például életében nem evett halat. Kivitték a konyhába, segített elkészíteni a szusit, s miután megkóstolta, elámult: nem gondolta volna, hogy ez ilyen finom.

Miért éppen szusi?
– Az egyik ok, hogy Nobu nagyon jó barátom, a konyhája érdekes, új színfoltja lehet a magyar gasztronómiának. A másik, hogy Budapest hírnevének sem árt, ha itt is kaphatók ugyanazok a Nobu-specialitások, ugyanazon a színvonalon, mint a többi európai nagyvárosban. Sőt olyan is van, ami sehol másutt: például tengeri sün vagy libamáj kaviárral.

 Híres emberek híres éttermei

Mit eszik a főnök?
– Országonként más a kedvencem. Imádom a különlegességeket. Itthon inkább a parasztosabb ételeket kedvelem, egy jó rakott krumplit vagy sóletet, amit magam szoktam elkészíteni. Megnyugtat a főzés, szeretem látni, hogy ízlik a főztöm.

Mennyibe kerül egy vacsora?
– A japán konyha sehol a világon nem olcsó. Itt is van olyan ínyencmenü, ami belekerül húsz–harmincötezer forintba. Ugyanakkor már cirka 3500 forintból is megebédelhetünk. A választék bőséges, azt rendelhetünk, amire futja a pénzünkből.

Mit ajánlunk?
Grillezett alaszkai fekete tőkehal misóval (7800 Ft).  Elég csak Robert de Niro kedvencét kérni.

Costes

 Híres emberek híres éttermeiKié? Gerendai Károly, a Sziget fesztivál főszervezője, a cég egyik tulajdonosa

Az élmezőny másik sztárja az ország első Michelin-csillagával kitüntetett Costes. Elnyerte már az Év étterme címet, tulajdonosa pedig az év étteremtulajdonosa lett.
A berendezés minimalista, a felszolgálók sötét öltönyt, nyakkendőt viselnek.

Kik járnak ide?
– Nem vagyunk egy kimondottan celebétterem, mindenkit szívesen látunk, viszont ha telt ház van, a sztárokat is kénytelenek vagyunk elküldeni. Pár hete Anthony Hopkins ebédelt nálunk a stábjával. Annyira ízlett neki az étel, hogy pár nap múlva visszatért, de éppen nem volt szabad asztalunk. Muszáj volt elküldeni Uma Thurmant is, neki sem tudtunk helyet szorítani – tudtuk meg Závodi Zsolt üzletvezetőtől.

Mit evett Anthony Hopkins?
Nagymenüt, ami nyolc fogásból áll (26 000 Ft, borral tízezerrel több). Három órába is beletelik végigenni, de hát akinek pénze van, annak futja rá az idejéből is.

Mit ajánl a séf?
Olvasóinknak összeállítottunk egy közepes árfekvésű menüt a portugál séf, Miguel Rocha Vieira kedvenceiből.
Előétel: Serpenyőben sült Szent Jakab-kagyló (4500 forint)
Főétel: „Ássiette” sertéscsászár, mangalicapofa, véres hurka, malaccomb, bacon és sertéslábchips, Mangold csicsókapürével (6500 Ft)
Desszert: „Amadei” cru csokoládé (3200 Ft)
A három fogás körülbelül 15 000 Ft összesen, ital nélkül.

L. A. Bodegita


Kié:
Lajsz András mixer

Az L. A. nem Los Angeles közismert rövidítése, hanem a tulajdonos monogramja. A Bodegita pedig magyarosított változata a híres havannai La Bodequitának. Ha Kuba, akkor koktél, az ország népszerű sztármixere nem is választhatott volna jobb nevet az étermének.

Miért most nyitotta meg?
– Világéletemben arra vágytam, hogy saját éttermem legyen. Mondhat bárki bármit, én úgy érzem, ennek most jött el az ideje. Zsuzsi, a feleségem is biztatott, a környék és az épület is megtetszett. Elfér benne egy elegáns étterem, koktélbár, egy bulizós hely az alsó szinten, ahol kubai zenészek is játszanak hétvégeken.

 Híres emberek híres éttermei

Kik járnak ide?
A tulajdonos imád énekelni, a bárpult mögött is dalolgatva rázogatja, kevergeti, kavargatja a fantasztikus italkeverékeit. Olykor pedig fakanálra cseréli a shakert, hiszen nagy szenvedélye a főzés. Ahol pedig jól főznek, annak hamar elmegy a híre. Már szállingóznak a régi ismerősök, zenészek, színészek, nemrég beállított Szabó István filmrendező Jiři Menzel, a nálunk is kedvelt cseh író-színész-rendező társaságában. Szabó Istvánnak annyira ízlett az étel, hogy hamarosan visszatért a feleségével.

Mennyibe kerül egy vacsora?

Nem barátságtalanok az árak a Bodegitában. Az egyik legdrágább specialitásuk a Ropa vieja, vagyis frissen sütött bélszíncsíkok zöldségekből készült, kubai sofrito szósszal (3500 Ft).

Trattoria PomoD’Oro

 Híres emberek híres éttermeiKié? Gianni Annoni médiaszemélyiség

Gianni csak egy van, mindenki ismeri, valójában csak annyit tudunk róla, hogy Olaszországból érkezett, szerepel a tévében, előfordul a celebpartikon, a budapesti Arany János utcában övé a legvidámabb olasz étterem.

Kik járnak ide?
Még akkora sztárok is kipróbálták, mint Angelina Jolie vagy Jeremy Irons. Az étterem konyhája széles választékot kínál Itália összes régiójából.

Mit ajánlunk?
Papfojtó tészta (házi sodort tészta, paradicsomos, szalonnás, gombás, hagymás raguval, parmezán sajtban flambírozva (2200 forint)
Ujjégető rozmaringos bárányborda (4600 Ft)
Tiramisu (1000 Ft)

Boksz utca

 Híres emberek híres éttermeiKié? Kovács Kokó István, exökölvívó

Amerikában mostanában nyitott új éttermet Ashton Kutcher, Kevin Costner, Jennifer Lopez és Eva Longoria, a Született feleségek sztárja. Az ismert emberek közül nálunk Kokó, első profi bokszvilágbajnokunk nyitott először éttermet, ahová Paul McCartney is ellátogatott. Tíz év után most olyan hírek terjedtek el, hogy a Boksz utca megszűnik, sztártulajdonosa kiszállt belőle. Kokót telefonon értem el, cáfolta a híresztelést. Nem szűnik meg, nem adta el, csak profilt váltanak, megváltozik a neve – ám az még titok, hogy mire.

Mit ajánlunk?

Grillezett kecskesajt körtés tölgysalátán tálalva cikóriavinnaigrette-tel (2450 Ft)

Cafe Frei

Kié? Frei Tamás riporter

Tavaly Kecskeméten egy könyvesbolt kávézójában ittam életem egyik legfinomabb kávéját. Kiderült, hogy ez is része az országot lassan behálózó Cafe Frei láncnak. Frei Tamás, a kávéimádatáról is közismert ex-tévés kicsiny kávézói útba esnek jövet-menet, például plázák könyvesboltjaiban.

 Híres emberek híres éttermei

Mennyibe kerül?
Maga az ötlet is díjazandó, hiszen a kávézás nem idegen az olvasástól, de a kávék is különlegesek, és az áruk kedvezőbb, mint másutt.

Ide járnak a sztárok

Belcanto

Olaszos hangulatú, fehérabroszos hely – közvetlenül az Operaház mellett.
Tulajdonosa, Hercz György ugyan nem tenorista, de régi ismerős a pesti művészvilágban. Itt ebédelnek az opera sztárjai, és útba ejtik a világsztárok is. A tulaj amíg él, nem felejti el kalandját Antonio Banderasszal. Vacsorázni érkezett feleségével, Melanie Griffith-szel és Andy Vajnával, az Evita forgatása idején. Banderas gulyáslevest és homárt rendelt. Nem merte megmondani, hogy a homár előző este elfogyott, inkább nyakába vette a várost és mire illusztris vendégei végeztek az első fogással, ott volt előttük a homár is, frissen elkészítve.

Mennyibe kerül egy vacsora?
Erdei gombás krémleves csipetkével (1100 Ft)
Ropogós libasült párolt káposztával, resztelt burgonyával (5200 Ft)

Komédiás

Schőn András és felesége Zsuzsi a kilencvenes években vásárolta meg a Vízi Sanyi-féle fodrászüzletet, ami a háború után igazi művészkocsma volt. „Mámorháznak” hívták az ott iszogató, kávézgató, akkori sztárok: Kellér Dezső, Sárdy János, Feleki Kamill, Honthy Hanna, később a kis Kabos és a nagy Hofi.
A franciásan bohém kávéház időközben konyhával is gazdagodott, nagy örömére a próbák után farkaséhes színészeknek.

Mit együnk?
Kárpátaljai maceszgombóc leves
Grillezett libamell tokaji boros szőlőmártással és röszti burgonyával

Remiz

Tulajdonosa a Kalapos, vagyis Meződi József, az Apostol együttes énekes frontembere. Ha jókedve van, énekel: „Nehéz a boldogságtól búcsút venni…”. Hát neki aztán nem is kell. Alizka, a felesége kormányozza az intézményt, ahol sok neves színészünk számít törzsvendégnek. Például Tordy Géza, aki a Kalapostól tanulta meg, hogyan kell tökéletesen elkészíteni a flekkent.

Mennyibe kerül?
Padlizsánkrém zöldpaprikába és paradicsomba töltve (1980 Ft)
Kolozsvári töltött káposzta (2780 Ft)

Híres emberek híres éttermeiA cikk a Nők Lapja legfrissebb számából közölt részletet.

Az eheti szám tartalmából

  • 4 nő, 4 tánc
  • Gyereket Moszkvából
  • 6 magyar sípálya
  • Exkluzív interjú Stohl Andrással
  • Novodomszky Éva: “Szicíliában sértés a hálapénz!”
  • Idén is kérjünk influenzaoltást?
  • Új év, új én – Négyhetes akcióterv a jobb közérzetért  

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top