nlc.hu
Gasztro
3 gyümölcsös édesség Bereznay Tamástól

3 gyümölcsös édesség Bereznay Tamástól

Vannak nyári gyümölcsök és téliek, sőt ha úgy vesszük, beszélhetünk tavasziakról is. De hagyományosan mégis csak télen esszük a narancsot, a körtét és a banánt – amelyekből Tamás ezen a héten alkotott.
Narancsos fügetorta

Téli gyümölcsös édességekHozzávalók a tésztához:

  • 22,5 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek tejföl
  • reszelt citromhéj, 1 tk vaníliás cukor, csipet só

A töltelékhez:

  • 24 dkg darált dió
  • 18 dkg darált puszedli
  • 2 dl tejszín
  • 2 db narancs leve és héja
  • 2 db tojás
  • 20 dkg barna cukor
  • 12 dkg goldenszirup
  • 4 db füge

A lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a hideg vajjal az egészet összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Miután ez megvan, a tojássárgájával összegyúrjuk, és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Felhasználás előtt hűtőben pihentetjük egy órán át. Ezután a tésztát kerekre nyújtjuk és egy 30 cm átmérőjű hullámos szélű formát kibélelünk vele. 180 fokos sütőben 12-14 perc alatt elősütjük.

A diót, a puszedlit és a barna cukrot, a lereszelt narancshéjat, azaz a száraz anyagokat összekeverjük. A tojást a tejszínnel, a sziruppal és a narancs levével összekeverjük, majd apránként beleadagoljuk a száraz keveréket. Beleöntjük az elősütött linzertésztába. A fügéket félbevágjuk és körberakjuk a tésztában. 155 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük.

Ánizsos-vaníliás körtekompót

Hozzávalók:

  • 1 kg körte
  • 6 db csillagánizs
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg aranymazsola
  • 15 dkg cukor
  • 1 db citrom
Téli gyümölcsös édességek

A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, húsát felkockázzuk. Meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. 1 liter vízbe tesszük a félbevágott vaníliát, az ánizst és a cukrot. Miután felforrt és a cukor felolvadt, beletesszük a mazsolát és a körtét. 10 percig főzzük, majd lehűtve fogyasztjuk.

Sült banán


Hozzávalók:

  • 4 db kemény (nem túl érett) banán
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 dkg vaj
Téli gyümölcsös édességek

A banánokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, és hosszában félbevágjuk. Egy nagy serpenyőben a cukrot világosra karamellizáljuk, majd egészen kis lángon hozzáadjuk a vajat. Miután a vaj felolvadt, a belsejével lefelé ráfektetjük a banánokat. 3-4 perc után megfordítjuk, majd egyből tányérra szedjük – adagonként két felet – meglocsoljuk a serpenyőben maradt karamellel, majd egy-egy gombóc vaníliafagylaltot teszünk a tetejére.

3 gyümölcsös édesség Bereznay TamástólErotikus meggy és társai, avagy 3+1 recept befőttből

Mit csináljunk a kamra polcain várakozó befőttekből? Rögtön adódik a legegyszerűbb megoldás; fogunk egy öblös desszertestányért és jól bekanalazzuk. Vagy lehetünk ennél kicsit kreatívabbak… »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top