Morzsás töltött zöldségek |
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 szem paradicsom
• 3 darab kaliforniai paprika (sárga, narancs, piros)
• 1 közepes cukkini és/vagy padlizsán
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 kis csokor petrezselyem
• friss bazsalikom
• 20 dkg zsemlemorzsa
• olívaolaj
• só, bors
Vágjuk ketté a zöldségeket (kivéve a piros paprikát), a paradicsommagokat szedjük ki, és a cukkiniba is vájjunk lyukat úgy, hogy tölteni lehessen. Sózzuk meg, tegyük félre. A piros kaliforniai paprikát kockázzuk fel egészen apróra, és tegyük ugyanezt a cukkini kikapart belsejével. Olívaolajon pirítsuk meg a felkockázott zöldségeket, adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a petrezselyem felét, a bazsalikomot és a paradicsomlevet a magokkal. Sózzuk, borsozzuk, zárjuk le alatta a gázt, keverjük bele a zsemlemorzsát. Töltsük meg bőségesen a zöldséges morzsával a kivájt zöldségeket, locsoljuk meg olívaolajjal a tetejüket, és 200 C fokon 25 percig süssük. Ha megsült, friss, aprított petrezselyemmel szórjuk meg, így lesz igazán látványos
Előkészítés: 25 perc
Sütés: 25 perc
Fetával töltött lilahagyma |
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 közepes méretű lilahagyma
• 25 dkg feta vagy ún. krémfehérsajt
• 1 tojás
• 1 csokor oregánó
• 4 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
• 1 gerezd fokhagyma
• olívaolaj
• só
Pucoljuk meg a hagymákat, majd sós vízben, forrástól számítva főzzük őket 6-7 percig. A tojást enyhén verjük fel, majd keverjük el a villával összetört sajttal. Dolgozzuk krémesre a keveréket. A morzsát az aprított fokhagymával pirítsuk aranybarnára olívaolajon. 4/5 részét keverjük a sajtkrémhez. Az oregánót vágjuk fel apróra, ezt is keverjük a krémhez. Várjuk meg, míg a hagymák kihűlnek, vágjuk őket széltében ketté (felénél kicsit feljebb), szedjük ki a belsejüket úgy, hogy csak a külső 2-3 réteg maradjon meg. Töltsük meg a hagymákat a sajtkrémmel, szórjuk rájuk a maradék morzsát, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, és 200-220 C fokos sütőben süssük 15-20 percig
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 20 perc
A februári tartalomból: • Farsangoljunk Lázárral |