A drága jó nagyi azonban tényleg kiválóan konfitált, noha ő csak annak volt tudatában, hogy hagymás csirkemájat készít. Én is csak akkor döbbentem rá, hogy valójában a nagyvilági konyhaművészetet gyakorolta, amikor egyszer a dél-franciaországi Armagnacban járva, egy pöttöm kisváros, Nogaro bisztrójában épp nagymama-módra elkészített májat kóstolhattam. A tulajdonos maga is nagyikülsejű, kékesfehérre bodorított hajú, fodros kötényt hordó törékeny hölgy volt, éles ellentéte a tölgyfatermetű olasz mammáknak, de főzésben felvette velük a versenyt. Egyedül ültem a négyasztalos helyiségben, és látta rajtam, hogy a csirkemáj nagyobb hatást tett rám, mint Nogaro összes műemléke. Az ablakra árnyékot úsztató egytornyú templomocska helyiérdekű volt, de a madame csirkemáj-konfitja világraszóló. A nosztalgia hullámokat vetett bennem, és megkértem, fedje fel a titkot. A nagyitől már nem kérhetem ezt, elkéstem vele.
A madame megigazította bodorjait a fején és fodorjait a kötényén, megkérdezte, honnan jöttem, s mikor megtudta, hogy magyar vagyok, annyira meglepődött, hogy belém karolt és bevezett a jól felszerelt konyhába. Nem sűrűn fordulhatnak elő magyarok Armagnac kisvárosainak kisvendéglőiben. A konyha nagyobb volt, mint maga a vendéglő. A csirkekonfit újabb adagja vaslábosban gőzölt éppen, titka pedig szerinte az volt, hogy a libazsírba apróra kockázott bayonne-i sonkát is tett, elvégre a leghíresebb francia szárított sonka ott készül a szomszéd megyében. Szerintem viszont volt benne egy kevés a néne lelkéből, ahogy nagyanyám is bele tudta főzni örömét minden ételébe. Talán néha a bánatát is, de valahogy attól se lett rossz semmi.
Konfitált csirkemáj
Hozzávalók:
1. A hagymákat tisztítsuk meg, vágjuk ketté, vékonyan szeleteljük fel, és tegyük egy evőkanál felforrósított mangalicazsírba. Közepes lángos süssük 20-25 percig, míg szépen kezd bebarnulni. Adjuk hozzá a többi zsírt, és vegyük alacsonyra a lángot. A zsír ne legyen nagyon forró – 90 fok körül kell lennie, de hát nem mindenhol akad ételhőmérő, nekem sincs. |
A cikk nyomtatásban a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.
Az e heti lap tartalmából:
- Nők Lapja vita a béranyaságról
- Rúzsa Magdi: “Az éneklés után megvalósítom a második gyerekkori álmomat”
- Wellness-hétvége a barátnőmmel
- Külföldön dolgozik a családtagja? Tippek gyötrő honvágy ellen
- Utánajártunk: 1000 helyett 1 kártya
- Sztárinterjú Elton John-nal
- Hogy élnek az izraeli nők?
- Marton Levente: A halhatatlan csirkemáj
Előfizetnél a Nők Lapjára? Itt és most megteheted!