Tempura |
A tempura egy japán különlegesség, melynek európai meghonosodását a Portugál hajósoknak köszönhetjük. Maga az étel a mi palacsintatésztánkhoz hasonló tésztában kisütött, ropogós bundájú finomságokat takar. Készíthetünk tempurát zöldségekkel, csirkével, de garnélával is.
Hozzávalók 2 főre:
• 1 csomag tempura liszt (ha ilyen nincs kéznél, használhatunk rizslisztet is, de ebben az esetben tegyünk bele egy csipet sütőport is)
• 3 dl jeges víz
• 2 tojás sárgája
• zöldségek (csíkokra vágott répa, cukkini, karfiol, brokkoli rózsák, stb),
• csirkecsík, rák
• olaj
Készítsük elő a hozzávalókat. Fontos, hogy minden hideg legyen, különben nem lesz ropogós a bunda. Akár még a lisztet is berakhatjuk előzetesen a hűtőbe.
Szitáljuk a lisztet (és a sütőport) a tálba. Készítsünk mélyedést a közepébe, és adjuk hozzá az előzőleg már összekevert tojást és vizet. Gyorsan keverjük össze és ne pihentessük. Az sem baj, ha kicsit csomós marad, ez adja majd a kisült falatok rusztikusságát. Mártsuk bele az előre elkészített hús-, rák-, és zöldségdarabokat és bő olajban süssük ki. Fogyasszuk a hozzá készített mártogatókkal.
Tipp: Ha azt akarjuk, hogy a bunda teljesen bevonja a darabokat, mielőtt a masszába mártanánk azokat, forgassuk meg őket lisztben.
Zellerkrém Hozzávalók: • 1 közepes zellergumó • szárzeller • 1 mokkáskanál édeskömény mag • 150 g krémsajt • 1 mokkáskanál szárított menta • chili • só • bors Hámozzuk meg a zellergumót, reszeljük le, majd adjuk hozzá az édesköményt, chilit, mentát. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük el a krémsajttal és tegyük legalább pár órára hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. |
Chilis-mangó szósz Hozzávalók: • 1 érett mangó • 1/2 mokkáskanál piri piri • 5 evőkanál olíva olaj • ½ mokkáskanál őrölt gyömbér • ½ lime leve • 1 evőkanál barna cukor Vágjuk apró darabokra a mangót és keverjük el a többi hozzávalóval. |
Kávés-csokis szuflé |
A szuflé egy igazán elegáns és különleges desszert, mely odafigyelést igényel, de az eredmény megéri a fáradtságot.
Hozzávalók:
• 100 g étcsoki
• 100 g porcukor
• 2 tojás
• 50 g vaj
• szuflé formák
Vízgőz fölött olvasszuk meg a csokit és a vajat. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne forrjon, mert ha túl magas a hőmérséklet, a csokoládé összekap. Ha már egynemű masszát kaptunk, vegyük le a gőzről és hagyjuk hűlni.
Közben válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük ki a cukorral, a fehérjét pedig verjük kemény habbá egy csipet só hozzáadásával.
Adjuk a sárgáját a csokihoz, majd óvatosan a fehérjét is.
Töltsük a masszát kivajazott és barnacukorral kiöntött formákba és süssük kb. 8 percig 220 fokos sütőben. Forrón tálaljuk, kávészósszal.
Tipp: Sütés előtt egy vékony pengéjű késsel menjünk körbe a forma falánál, hogy a szuflé szebben váljon el.
Kávészósz
• 5 dkg cukor
• 8 szem babkávé
• 1,5 dl tejszín
• 1 presszókávé
Karamellizáljuk meg a cukrot, majd adjuk hozzá a kávészemeket. Mikor a szemek elkezdenek pezsegni, adjuk hozzá a kávét és a főzőtejszínt. 10 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett sűrűsítsük be.
Kis tálkában tálaljuk a szuflé mellé.
Csábító csemegék fűszer-csomag
A Fűszer klub segítségével most te is bevethetsz egy-két olyan csábító finomságot, mint a zeller, a csokoládé vagy a tüzes piri piri, ha másért nem, azért, hogy japán ihletésű ínyencségeket falatozzatok. A csomag tartalma: A fűszerek a legízletesebb fogások talán legfontosabb hozzávalói. Ha te is szeretnél elmerülni az ízek csodálatosan sokszínű világában, érdemes kipróbálnod egy vadiúj szolgáltatást! A Hónap Ajándéka nevű ajándékküldő szolgálat hónapról hónapra újabb ajándékcsomaggal lepi meg az általad kiválasztott személyt. Konyhatündéreknek kiváló meglepi lehet például a Fűszer klub nevű csomag, mely egy adott ország jellegzetes receptjeit és az elkészítésükhöz szükséges különleges fűszereket tartalmazza. Márciusi ízelítő: Latinos ízek Bővebb információ: www.ahonapajandeka.hu » |